Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Új kiállításunk nyílt Vácon
There are no translations available.

Új állandó kiállítás művészi öntöttvaskályhákból
Vácra került a Vaszkó Ernő gyűjtemény

Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő művészi öntöttvas gyűjteményből nyitotta meg legújabb kiállítását a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a váci Tragor Ignác Múzeumban. A szakmai együttműködés keretében december 17-én nyít meg a páratlan tárlat.

Füzérmintás oszlopkályhák, neogótikus és csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhák, valamint öntöttvas kályhakülönlegességek egyaránt láthatóak az európai viszonylatban is egyik legjelentősebb öntöttvas gyűjteményként számon tartott kollekcióban. A gyűjtemény igazán értékes darabjait mostantól öt éven át a váci Tragor Ignác Múzeum - Pannónia Ház Kiállítóhelyén csodálhatja meg a nagyközönség.

Az egyedülálló kulturális jelentőséggel bíró Vaszkó gyűjteményt idén májusban vásárolta meg a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Az új állandó váci kiállítással teljesül a Múzeum szándéka, hogy a látogatók a vételt követően rövid időn belül megtekinthessék a magyar és európai öntöttvas művesség kiemelkedő emlékanyagát.

Százhuszonöt, a századfordulón a történelmi Magyarország legjelentősebb öntödéiben készült míves, ma is működőképes kályha adja a kiállítás jelentős részét. Mindezt művészi öntöttvas használati tárgyak egészítik ki. A kiállított tárgyak között így láthatóak szecessziós mintázatú öntöttvas falikarok, kopogtatók, mozsarak, vasalók, vagy éppen horoszkópos mintázatú, bronzírozott öntöttvas dísztálak is.

2017 tavaszától a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében is láthatóak lesznek majd a gyenesdiási Vaszkó Ernő gyűjteményéből válogatott további öntöttvaskályhák és művészi öntöttvas tárgyak.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum szeretettel várja látogatóit a Pannónia Ház Kiállítóhelyen (Vác, Köztársaság út 19.). A kiállítás megtekinthető: november 1-től március 31-ig hétfő kivételével 10.00 – 17.00 óra között, április 1-től október 31-ig hétfő kivételével 10.00 – 18.00 óra között.


 

Korábbi kiállítások:

Kiállítás a Gotthárd Bázisalagút építéséről a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

2016. július 14 – szeptember 28.

Július 14-től látható a Gottardo 2016, a valaha épültleghosszabb és legmélyebb vasúti alagút építését bemutató kiállítás a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. A majdnem 17 évig épült 57 kilométeres svájci alagút idei, jaltúnius 1-i átadását követően most Budapesten is megismerhető a Gotthárd Bázisalagút építésének története. A Svájci Nagykövetség szervezésében megvalósuló kiállítás az új alagút történelmi, gazdasági és technológiai vonatkozásaiba vezeti be a látogatót, egyszerre informatív és szórakoztató módon érzékelteti e vívmány nagyszerűségét és jelentőségét. A szervezők célja, hogy az alagút építésével kapcsolatos legfontosabb ismereteket megosszák a látogatókkal: megismertessenek a különböző technológiai kihívásokra adott mérnöki megoldásokkal és elgondolkodtassanak, hogyan segíti az alagút saját mobilitásunkat. A kiállítást megtekintve arra is fény derül, hogyan kapcsolódik Ganz Ábrahám öntödéje a vasút történetéhez. 

A kiállítás szeptember 28 –ig látható.

Helyszín: Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

Cím: 1027 Budapest, Bem József u. 20.

Nyitva tartás: kedd - szombat: 10.00-16.00

 
Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Gallery