Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A Közlekedési Múzeum átépítés miatt  nem látogatható.

A Petőfi Csarnok bontása miatt a Repüléstörténeti és Űrhajózási kiállítás bezárt!

Kérjük kedves Látogatóinkat, hogy tekintsék meg budapesti és vidéki múzeumaink, gyűjteményeink és kiállítóhelyeink kínálatát!


   Kérjük, válasszon múzeumot! 

Kiállításaink Budapesten

alt alt

alt

alt

alt

Közlekedési 
Múzeum

Repüléstörténeti
és Űrhajózási
Állandó Kiállítás

Műszaki
Tanulmánytár

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (Öntödei Múzeum)

Elektrotechnikai
Gyűjtemény

 

Kiállításaink az ország más pontjain

alt

alt

alt

Vegyészeti 
Múzeum
Várpalotán

Alumíniumipari 
Múzeum
Székesfehérváron

Kohászati 
Gyűjtemény
Miskolconalt

 
Eredeti állapotában építik újjá a Közlekedési Múzeumot

A Közlekedési Múzeum ezért jelenleg nem látogatható

További részletek


Tisztelt Látogatók!

A Közlekedési Múzeum városligeti épületének megújítása miatt a székhely munkatársai kiköltöztek az épületből. Munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken találják meg:

Levelezési címünk változatlan: 1426 Budapest. Pf. 37.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Új központi telefonszámunk: +36 70 320 92 57

A Múzeum székhelye: 1072 Budapest, Rákóczi út 42.


 A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum aktuális álláspályázatai:

Pályázat műszaki muzeológus munkakör betöltésére

Pályázat projektkoordinátor munkakör betöltésére

Pályázat front office asszisztens munkakör betöltésére

Pályázat muzeológus munkakör betöltésére (Kohászati Gyűjtemény, Miskolc)

Fejlesztési projekt- és termékmenedzser

Kulturális menedzser

Pályázat vezető főkönyvi könyvelő munkakör betöltésére


Változik a Műszaki Tanulmánytár nyitva tartása

A Műszaki Tanulmánytár május 1-én zárva tart. Május 2-tól módosul a kiállítóhely nyitva tartása: keddtől péntekig 10.00 – 16.00, szombaton 10.00 – 17.00 óra között várják a látogatókat. Vasárnaponként az intézmény zárva tart.


A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény és az Elektrotechnikai Gyűjtemény május 1-én 10.00 és 16.00 között fogadnak látogatókat.


A Közlekedési Múzeum egyik különleges kiállítóhelye 2017. január  25-től megújult tárlattal látogatható. "A századforduló gőzhajói"című kiállítás megtekinthető a Vigadó térnél álló Kossuth Múzeumhajón, a hét minden napján 12.00-22.00 óra között.

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rendhagyó közlekedéstörténeti beszélgetős est  a Kossuth Múzeumhajón.

HajóHíd Estek néven indul útjára a Közlekedési Múzeum közlekedéstörténeti sorozata, ahol többek között olyan témákat érintünk, mint a budapesti metróépítést a Rákosi-korszakban vagy a zugligeti villamosközlekedés színes múltját.

A sorozat házigazdája és a beszélgetések moderátora Legát Tibor újságíró, a népszerű „Közlekedik…” könyvek szerzője. A beszélgetéseken a szakértő vendégek mellett színművészek, írók, képzőművészek, zenészek közreműködésével igyekeznek megidézni a korszakot versek, dalok és újságcikkek felidézésével.

A második HajóHíd est 2017. április 27-én, 18.00 órától lesz a Kossuth Múzeumhajón. Témája szorosan kötődik a Budapest100 programjához, címe:

"Így közlekedtünk 1917-ben"

Vendég: Dr. Zsigmond Gábor közlekedéstörténész, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese
A műsorban fellép Nényei Pál, aki korabeli versekkel, kuplékkal, abszurd kordokumentumokból való felolvasással színesíti a beszélgetést.

A programsorozat eseményeire a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTrTMh0ADmmGsEm7f-f3_J9SIyG4lr-CajqLkrDtvifaJpWQ/viewform)

Bővebben


 Unic felújításához várja az adó 1% felajánlásokat a Közlekedési Múzeum

A Közlekedési Múzeum megújuló kiállítására készülve elkezdte a Magyarországon igazi ritkaságnak számító békebeli Unic típusú gépkocsi restaurálását.

A Múzeum szeretné a nagyközönség számára mielőbb bemutatni a kivételes autót, ezért várja az adó 1%-os felajánlásokat az alábbi adószámon: 

15308067-2-42.

Bővebben


Az első géppel hajtott gépkocsi (Cugnot gőzkocsi)

Tudományos ismeretterjesztő előadás a Műszaki Tanulmánytárban

Időpont: 2017. május 3. 11.00   

 Bővebben

 


 

Fodor Veronika Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről
Könyvbemutató és tematikus családi program a Műszaki Tanulmánytárban
Időpont: 2017. május 6. (szombat) 10.00-13.00

Te is szeretsz kalandozni, új helyeken barangolni, izgalmas eszközöket megismerni és kipróbálni? Fedezd fel, térképezd fel velünk a Műszaki Tanulmánytár színes gyűjteményét Fodor Veronika Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről című könyvének bemutatóján és az azt kísérő tematikus családi napon! 
Milyen kapcsolat fűzi össze Anton Aulinger legendagyűjtő történetét a Tanulmánytár gyűjteményével? A program során mindenre fény derül és számodra is kézzelfoghatóvá válnak a történetből is ismert tárgyak és eszközök. Vendégünk lesz az írónő és a könyv illusztrátora is.

 Bővebben


”Biztonságban kétkeréken”

 Ingyenes közlekedésbiztonsági program iskolai csoportoknak. Részletek


 altA Fortepan és a Közlekedési Múzeum közös értékmentése

A megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan képarchívum közös szakmai munka keretében kezdte meg a Múzeum fotógyűjteményeinek digitalizálását és népszerűsítését.
Tovább


Hazahoztuk az utolsó Ikarust, megmenekült egy igazi legenda

Hazahoztuk Nagy-Britanniából az utolsó, az egykori mátyásföldi üzemben tervezett és épített Ikarus autóbuszt. Az Ikarus 489-es Polaris típus akkoriban Európa egyik leginnovatívabb városi autóbusza volt és egyben az Ikarus utolsó sikeres exportterméke.

A megújuló Közlekedési Múzeum tavaly év végén vásárolta meg az utolsóként legyártott tíz Ikarus 66-os „faros” autóbusz egyikét. A most hazatért Ikarus Polarissal a múzeum folytatja a gyűjteményéből fájóan hiányzó, de meghatározó, legendás magyar járművek megmentését. 

Faros Ikarus a Közlekedési Múzeum új szerzeménye

 alt

2016. december 1-én a megújuló Közlekedési Múzeum új, értékes műtárggyal, egy Ikarus 66-os, közkedvelt nevén Faros autóbusszal gyarapodott. A jármű hiánypótlónak tekinthető, mivel az Ikarus gyár nagy darabszámban gyártott autóbuszait eddig nélkülözte a gyűjtemény. A tervek szerint a jármű restaurálását követően a megújuló Közlekedési Múzeum városligeti épületében nyíló új állandó kiállítás egyik fontos eleme lesz, bemutatva a hazai autóbuszgyártás méltán sikeres, kedvelt és páratlan formavilágú autóbusztípusát.


   Ipari Forradalom?

 Kiállítás a Műszaki Tanulmánytárban 2016. november 23-tólalt

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot megelőző évtized gazdasági „fejlődéséből” ragad meg momentumokat az „Ipari Forradalom?” című kamarakiállítás a Műszaki Tanulmánytárban.            

A tárlat azt a kettősséget mutatja be, hogy az 1946-1956 közötti évtizedben milyen magyar fejlesztések történtek, sokszor annak ellenére, hogy a hazai ipar nem teljesedhetett ki szabadon, hiszen az erőltetett és sok esetben hibás iparfejlesztés gyakorlatilag gúzsba kötötte ezt a szektort is.

 Tovább a kiállítás honlapjára


 Új állandó kiállítás művészi öntöttvaskályhákból
Vácra került a Vaszkó Ernő gyűjtemény

Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő művészi öntöttvas gyűjteményből nyitja meg legújabb kiállítását a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a váci Tragor Ignác Múzeumban. A szakmai együttműködés keretében 2016. december 17-én nyílt meg a páratlan tárlat.

Füzérmintás oszlopkályhák, neogótikus és csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhák, valamint öntöttvas kályhakülönlegességek egyaránt láthatóak az európai viszonylatban is egyik legjelentősebb öntöttvas gyűjteményként számon tartott kollekcióban. A gyűjtemény igazán értékes darabjait mostantól öt éven át a váci Tragor Ignác Múzeum - Pannónia Ház Kiállítóhelyén csodálhatja meg a nagyközönség.

Tovább


alt

A magyar államé lett a különleges kályhagyűjtemény

 Nemzetközi viszonylatban is az egyik legértékesebb öntöttvas gyűjtemény került a magyar állam tulajdonába: a híres gyenesdiási gyűjteményt a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vásárolta meg. (Tovább)


Műszaki Tanulmánytár tervezett programjai 2017-ben.


A Közlekedési Múzeum műtárgyai Keszthelyen

alt

2016. április 29-én nyílt meg Keszthelyen, a közelmúltban felújított korábbi Amazon Szállóban a "Főúri utazások, úti kalandok" című kiállítás, amely a hazai utazástörténet egy érdekességekben gazdag fejezetét mutatja be. A kiállításhoz - számos egyéb hazai közgyűjtemény mellett - a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is komoly mértékben járult hozzá kisebb műtárgyak, modellek és eredeti járművek kölcsönzésével, archív dokumentumok és fotóanyagok rendelkezésre bocsátásával. Az egyik leglátványosabb kiállítási elem az egykori 50. pályaszámú termeskocsi szalonhelyisége belső berendezéseinek felhasználásával elkészített installáció.
Helikon Kastélymúzeum, Amazon Szálló
8360, Keszthely, Kastély utca 1.


alt „Hírbe hozzuk magunkat” címmel 2016. február 26-tól új időszaki kiállítás látható az Elektrotechnikai Múzeumban.  A kiállítás a hírközlés technikájának fejlődését teszi átláthatóvá, felvillantva ebben a klasszikus elektromos kísérletezők és világhíres feltalálók szerepét, bemutatva rádiózásunk hőskorának hétköznapjait.

Töltődj fel! - Az Elektrotechnikai Múzeum interaktív utazó kiállítás Pakson

2016. március 8-tól a paksi Atomenergetikai Múzeumban látható az Elektrotechnikai Múzeum „Töltődj fel!” című interaktív utazó kiállítása.

alt

 Tisztelt Kutatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a múzeum 1142 Budapest, Tatai u. 13. alatti ARCHÍVUMA 2016. március 22-től – érvényes kutatási engedéllyel, előzetes időpont-egyeztetést követően – újra látogatható.
Nyitva tartás: kedd, szerda, csütörtök: 10-16 óra között.

Az Adattár és a Könyvtár átmenetileg továbbra is zárva tart. Megértésüket köszönjük!


Az „Inventing Europe” olyan online kiállítás, amely műszaki tárgyakon és műszaki tárgyú képeken keresztül mutatja be Európa kialakulását, történelmét és kultúráját. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is bemutatja gyűjteményének egy részét ezen online környezetben. A fenti logóra kattintva tehet egy virtuális időutazást Európa műszaki történelmében

A Közlekedési Múzeum a Facebookon
A Közlekedési Múzeum a Twitteren

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Március 15-én ingyenesen látogatható intézményeink:

Műszaki Tanulmánytár 

1117  Budapest, Prielle Kornélia u. 10.

10.00-17.00 között

 

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (Öntödei Múzeum)

1027 Budapest,  Bem József. u. 20.

10.00-16.00 között

 

Elektrotechnikai Múzeum

1075 Budapest, Kazinczy u. 21.

10.00-17.00 között

 

Alumíniumipari Múzeum

8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.

10.00-14.00 között

 

Kohászati Múzeum

3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22.

10.00-16.00 között

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria