A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény állandó kiállítása

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (korábban Öntödei Múzeum)a főváros szívében őrzi egy szakma múltját Közép-Európa egyetlen műemlékként megmaradt öntödéjében: Ganz Ábrahám egykor világhírű gyárcsarnokában.

A múzeumban eredeti környezetben láthatóak azok a berendezések, kupolómedencék (vasolvasztók), amelyek a 19. század végétől az üzem 1964-es leállításáig működtek. A „Kupoló túrán” résztvevők az öntöde megmaradt emlékeit végigjárva megismerhetik a formázás, olvasztás, öntés és kikészítés technikai lépései.

Az ipari műemléképület favázas csarnokában állandó kiállítás várja a látogatókat. A tárlat első része a magyar öntészet történetét szemlélteti a legősibb bronzöntéstől a legmodernebb eljárásokig.

Az öntöde alapítója, Ganz Ábrahám és munkásságának folytatója, Mechwart András életét eredeti dokumentumok és relikviákon keresztül mutatják be.

Több ezer tárgyon keresztül az öntészet tárgyi emlékeit állították ki az építészeti vasöntvényektől – kandeláber, korlátok, kútházak –, a művészi kivitelű csipkefinomságú öntvényekig.

A 19. századi magyar öntöttvas művességet 50 művészi kivitelű öntöttvas kályha, számos kisplasztika és díszöntvény tükrében mutatják be. A hajszálfinom öntésű dísztárgyak az európai művészi vasöntés ritka darabjai.

A harangkiállítás kapcsán a különleges „zengő öntvények” készítésének titkába nyerhet bepillantást az érdeklődő, mindemellett pedig a meg is szólaltathatja a harangokat.

A kiállító tér galériájára 19. századi csigalépcsőn lehet feljutni, ahol időszaki kiállítások kapnak helyet. A galéria korlátja is figyelemre méltó, mivel darabjait kilencféle eredeti minta alapján öntötték újra.

A múzeum előtti parkban nagyméretű öntvények, eredeti gázlámpák, és a magyar öntészet kiválóságainak mellszobraiból kialakított panteon látható. Ha a látogató elfárad, a kertben található öntöttvas padokon kipihenheti magát.


A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény harangadatbázisa

Múzeumunk 2000 óta foglalkozik a magyar harangok történetének kutatásával.

Dr. Patay Pál régész, kampanológus sok évtizeden át gyűjtötte a történeti Magyarország harangadatait. Feljegyzéseit személyes megtekintés, az egyházközségekkel történt levelezés, az egyházi iratokban és a szakirodalomban való kutatás alapján készítette. Kutatásának eredményét rögzítettük számítógépen, Access adatbázisban. Célunk az volt, hogy ezt a páratlanul gazdag anyagot megőrizzük, és hozzáférhetővé tegyük mind a nagyközönség, mind a kutatók számára. Az adatbázist lehetőségeinktől függően folyamatosan bővítjük. A harangadatbázis kb. 25 000 jelenleg is létező, vagy már megsemmisült és csak dokumentumokból ismert harangról tartalmaz adatokat.

Az érdeklődőket – előzetes megbeszélés alapján – várjuk a múzeumban, de telefonon vagy e-mailben is válaszolunk a kérdésekre, adunk adatokat a harangokról.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény mindig szívesen fogadja a téma iránt érdeklődők új adatait, vagy a régebbi adatok kiegészítését, pontosítását. Az ehhez szükséges adatfelvételi űrlap itt letölthető.

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria