A Műszaki Tanulmánytár állandó kiállításai

A Műszaki Tanulmánytár nem klasszikus kiállítóhely, hanem egy látogatható raktár. A látogatók három „klasszikus” múzeumi raktárba pillanthatnak be, természetesen látogatóbarát módon átalakítva, átrendezve.

A technikatörténet különlegességeit és hétköznapi vívmányait ismerhetik meg látogatóink több mint 16.000 tárgy segítségével a Műszaki Tanulmánytárban, ahol koncentráltan, óriási mennyiségben láthatóak az elmúlt évszázadok technikai csodái és mindennapi háztartási, elektronikai eszközei. Távcsövek, fényképezőgépek, számítástechnikai és elektromos gépek, az optika, a finommechanika és a geodézia kiemelkedő találmányai sorakoznak a polcokon. A tárgyakhoz pedig izgalmas történetek kapcsolódnak. Tárlatvezetőinktől megtudhatják, hogyan született az írógép, mit tudott az első önborotva készülék, ki találta fel a varrógépet, mitől volt jó az Atomic-kal főzött kávé, és hogyan működött a camera obscura.

Titkosügynökök által használt parányi fényképezőgépektől kezdve a hatalmas csillagászati távcsövekig, a felbecsülhetetlen értékű világórától az elektromos gerjesztésű hangvillán át, egészen a retro diavetítőig terjed a kiállított tárgyak sora.  A Tanulmánytár termeiben gazdag válogatást adunk korjellemző kávéfőzőkből, egy egész lakás arculatát meghatározó rádiókból, számítógépekből, tévékből, hűtőszekrényekből.

A híres magyar találmányok, mint Jedlik Ányos „villanyforgony” dinamója, vagy Petzvál József objektív rendszere mellett további különlegességeket is őrzünk: a világ első gyárilag előállított írógépét, a Remington No.1-t, vagy egy fából készült, kézzel működtetett mechanikus porszívót, és megtalálható nálunk Bíró László József világszabadalma, a golyóstoll prototípusa is.

A számítástechnikai gyűjteményben nyomon követhető az információs társadalom változása. Testközelből megnézhető a Magyarországon elsők között használt szobányi méretű Ural-2 computer, Kozma László négy szekrényből és egy iskolai asztalra épített vezérlőpultból álló monstruma, a 80-as évek csúcstechnológiájának számító aktatáska nagyságú rádiótelefon, vagy a laptop őse, a több mint tízkilós hordozható számítógép is.

A kiállított tárgyak egy része működés közben is látható. Vendégeink megtapasztalhatják, hogy mire képes az első magyar kibernetikus állat, a Katica, és ki is próbálhatják a mosógép prototípusát, a tűzhelyre állítható és kézzel forgatható tisztító berendezést.

A magyar ipar gépcsodái iránt érdeklődők pedig a Mobileumban kalandozhatnak, ahol tárlatvezetők segítségével működés közben ismerhetik meg a gőz-, víz- és gázmeghajtású motorok fejlődéstörténetét. Az interaktív gépcsarnokban a látogatók saját maguk fedezhetik fel ősi masináink működésének lényegét.

Látványorgia a műszaki kultúra és a dizájn rajongóinak – egyben kiváló tanulási, szórakozási lehetőség a technikatörténet iránt érdeklődőknek.

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria