Bringológia

 2016. június 17 - november 27.
Bringológia

Amikor a dizájn hajtja a kerékpárt


A Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

alt 

Hogyan ösztönözheti a design a biztonságos, kényelmes és stílusos biciklizést? Milyen szerepe van a tervezőnek a városi rendszerek kerékpárközpontú fejlesztésében? Hogyan hathat a design és a bicikli a globális társadalmi, ökológiai és gazdasági folyamatokra?

A Bringológia kiállítás több mint tíz ország legfrissebb kerékpáros design innovációiból válogat. A kiállítás a formatervezés, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: a látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és innovatív technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges és kiemelt darabja adja meg.

A kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként. Európa számos nagyvárosában beszélhetünk a biciklizés forradalmáról: a kétkerekű az élhető városi környezet, a társadalmi mobilitás és a fenntartható gazdaság eszköze és szimbóluma lett. A nagyvárosokban egyre többen választják a bringát, mint tiszta és gazdaságos közlekedési alternatívát, mint életmódot, vagy épp identitásképző és közösségteremtő eszközt.

A kortárs design erre reagálva tömegével hozza létre a városi kerékpározáshoz kapcsolódó, azt támogató tárgyakat. A Bringológia kiállítás az egyén, a helyi közösségek és a globális kihívások hármas metszetében mutatja be a formatervezés szerepét és jelentőségét a városi kerékpározásban.

alt

Láncszemek

Hogyan találhatja meg bárki a helyét a biciklis kultúrában, hogyan kapcsolódhatunk - mint egy láncszem - a többiekhez, akik már részesei ennek a társadalom egészére ható, életminőséget javító élménynek. Hogyan szállhat nyeregbe még több ember? A megoldás részben a designerek kezében van, akik az egyéni biciklizéshez terveznek innovatív tárgyakat.

Tandem

A városok és a kerékpározás viszonya kerül a homlokterünkbe. A tandem csak együtt hajtható sikerrel - a városi közösségek működésének kulcsa (is) az együttműködés, a részvétel és a kommunikáció. A kiállítás ezen szakasza urbanisztikai jelentőségű projekteket mutat be, valamint a bicikli vállalkozásokban és helyi gazdaságban betöltött izgalmas szerepéről is mesél.

alt
alt

CriticalMass

Egy rendszer akkor működik hatékonyan, ha a felhasználók száma elér egy kritikus tömeget. Milyen szerepet játszik a kritikus tömeg a kerékpár és a design kapcsolatában, a valódi és globális változást eredményező, társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból is fenntartható rendszerek kialakításában?

A kiállítás 2016. június 17-től látogatható.

További információk a kiállítás facebook oldalán.

Szervezők: Iparművészeti Múzeum http://www.imm.hu/, Közlekedési Múzeum http://www.mmkm.hu/
Kurátor: Kultúrgorilla http://www.kulturgorilla.hu/
Támogatók: Holland Királyság Nagykövetsége, EU Presidency, Liget Budapest, Csepel Zrt.
Logisztikai támogatók: Royal Moorman Karton, HunTravel, Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs
Partner: Magyar Kerékpárosklub


Két szakértő, sok teherkerékpár, rengeteg meglepő tény. Miben segíthet és kinek? Való neked is a teherkerékpár vagy ez csak valamiféle városi sport? Kit, mit szállíthatunk vele és
hogyan? Mennyivel teszi tisztábbá a város levegőjét? Milyen befektetés kell hozzá? Tudd meg, hogyan lehetsz te is teherbringázó.

Előadások

 • Virtuális cargo-múzeum a kezdetektől máig
  Roskó Gábor (kerékpárgyűjtő képzőművész) vetítéssel egybekötött cargo történeti előadása
   
 • Cargós példák itthon, Európában és a nagyvilágban
  Kürti Gábor (a Hajtás Pajtás ügyvezetője) vetítéssel egybekötött interaktív előadása: a cargo bringák alaptípusai, családi, üzleti felhasználási módjai; típusválasztási, vásárlási, tárolási, fenntartási tanácsadás a szakértőtől.
   
 • Magyar cargo-design és futárcégek bemutatása
  Moderátor: Halász Áron (Magyar Kerékpárosklub)

Bónuszként: Tekerj egyet az üvegcsarnokban! Kipróbálható kerékpárok a kiállításból.

Amivel találkozhatunk:

Ajánljuk még a következő linkeket:

Jegy információ:

A program a Bringológia kiállításra megvásárolt jeggyel látogatható. Magyar Kerékpárosklub tagsági igazolvánnyal a belépőjegyből 50 % kedvezményt biztosítunk.

A Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös szervezésében.

 


 

Bringológia - Kurátori rajt
2016. június 16.
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

alt

 

 

 

 

 

 

A design hajtja a kerékpárt? A 21. században igen!
Gyere el a Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítására, és nézd meg, hogyan!

Csengőkoncert a Bélaműhellyel, pedálhajtású smoothie-készítés, instant tárlatvezetés és a bringák.

Köszöntőt mond Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Design főosztályának vezetője
és Dr. Zsigmond Gábor PhD, a Közlekedési Múzeum tudományos főigazgató-helyettese.

17:30-kor és 18:30-kor instant vezetés a kurátoroktól /Kultúrgorilla/.

A különleges esemény alkalmából 50%-os áron, vagyis 1100.- Ft-ért válthatsz belépőt! Érkezz időben, hogy beférj!

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria