Alumíniumipari múzeum hírek
Korszerű multumédiás oktatóterek

Korszerű multimédiás oktatótereket és virtuális pontokat alakítottak ki a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeumban. A múzeum 14 hónap alatt teljesen megújult.


A fejlesztés az Ipari Örökség Múzeuma projekt az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 43,67 millió Ft-os támogatásával készült el (TIOP-1.2.2-11/1-2012-0073).

A múzeumban 116 fő befogadására alkalmas, 185 négyzetméternyi fedett és szabadtéri oktatóteret alakítottak ki. Az ALU-CHEM oktatóteremben rendhagyó kémia, fizika és anyagismereti órákat lehet tartani, míg a kreatív foglalkozások helyszínévé az ALU-GO foglalkoztató vált.

Az oktatótereket a diákok alkotókészségét, kreativitását fejlesztő eszközökkel, oktatási célú bemutatást szolgáló kisléptékű tárolókkal, dekorációs elemekkel, továbbá a diákok múzeumi foglalkozásainak kényelmét, biztonságát, magas hatásfokát biztosító berendezésekkel, és a fogyatékos diákok múzeumhasználatát segítő speciális kiseszközökkel szerelték fel.

 

Az 5 virtuális pont mindegyike valamely kiállításhoz kapcsolódik. A kohászat folyamatát filmek segítségével elevenítik fel, míg az alumínium gyártásáról a „Mi újság a timföldeken?” címmel anekdotákat lehet megismerni az egyik terem virtuális hangos pontján. A kiállításban kialakított bányaimitációban a gyerekek bányásznak öltözhetnek, a tárgyak kézbe fogásával, használatával játékosan szerezve az ismereteket, és fotót is készíthetnek magukról. Szintén a játszva tanulást szolgálja a tájékozódási rally.

Az átépítés során biztosították fogyatékkal élők fogadását, a földszinten a bejárat és a mosdó akadálymentessé vált. Az állandó kiállításokban, fő közlekedési útvonalak mentén olyan feliratokat használtak, amely megkönnyíti valamennyi fogyatékkal élő csoport tájékozódását a múzeumban.

 

Braille-írással és nagy betűmérettel készült feliratok vakok és gyengén látók részére, egyszerűsített szöveg képekkel és piktogramokkal kiegészítve az értelmi fogyatékosok számára, a hallás sérültek tájékozódását indukciós hurok segíti. Tapintható múzeumi térkép és hangos térkép is készült.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma, a legfiatalabb múzeumok közé tartozik. Célja, hogy gyűjteményével bemutassa, miképp történik az alumínium kitermelése, feldolgozása, megmunkálása, milyen cégek és vállalatok játszottak vagy játszanak még ma is szerepet az iparág történetében. A múzeum Európa, de talán a világ műszaki múzeumai között is egyedülálló abban a tekintetben, hogy egyetlen fém, a 20. század ipari sikerfém, az alumínium a témája.

 

 
Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria