Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény hírek
A magyar államé lett a különleges kályhagyűjtemény

A magyar államé lett a különleges kályhagyűjtemény

 

Nemzetközi viszonylatban is az egyik legértékesebb öntöttvas gyűjtemény került a magyar állam tulajdonába: a híres gyenesdiási gyűjteményt a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vásárolta meg.

A magyar és európai öntöttvas művesség kiemelkedő emlékanyagaként számon tartott gyenesdiási öntöttvas gyűjteménytöbb mint ötszáz darabból áll, melynek 136 öntöttvas kályha is része a legjelentősebb öntödékben gyártott öntöttvas kályhák szinte minden típusából. A teljes gyűjtemény értékét – a hazai és nemzetközi műkereskedelmi árak figyelembe vételével – művészettörténész-főmuzeológus, igazságügyi szakértő mérte fel és a szakvéleményében meghatározott áron került a gyűjtemény a Magyar Állam tulajdonába.

A kiemelt kulturális jelentőséggel bíró gyűjtemény igazi ritkaságokat is tartalmaz: többek között neogótikus kályhákat, füzérmintás oszlopkályhákat, csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhát, török-magyar párviadalt bemutató timpanonos kályhát és egyéb hazai és nemzetközi mestermunkákat. A különféle öntöttvas munkák között továbbá magyar királyi korona falidísz, II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetésének elmékére öntött dombormű, vagy éppen öntöttvas gyufatartó is megtalálható.

A nemzeti kulturális érdekre figyelemmel a kiemelkedő öntöttvas gyűjtemény vagyonkezeléséért a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum felel és gondoskodik annak méltó kiállításáról is a közeljövőben.

 
Ganz200

Különleges bélyeggel és érmével emlékeznek meg Ganz Ábrahám születésének 200. évfordulójáról az Öntödei Múzeumban. A legendás gyáralapító eredeti üzemcsarnokában mutatja be a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Posta az e napra kibocsátott új 2000 forintos névértékű érmét és az alkalmi bélyeget.

A november 6-i ünnepség helyszíne az az épület, amelyben 1862-as megnyitásától egészen 1964-ig a Ganz gyár öntödéje működött, és azóta az Öntödei Múzeumnak ad helyet.

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott érme anyaga réz-nikkel ötvözetű (CuNi25) 2000 Ft névértékű szögletes érme. Mérete: 28,43X28,43mm, súlya:14g.

alt

Az emlékérméből 10 000 darab készíthető, amelyből 6000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

A Ganz érme sorrendben a kilencedik olyan szögletes formájú emlékérme, amely a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságainak, találmányainak állít emléket.

Az érmén az Öntödei Múzeum, és az alapító Ganz Ábrahám portréja lesz látható

A Magyar Posta szintén itt mutatta be az új alkalmi bélyegét, és alkalmi borítékját melynek felületén szintén az Öntödei Múzeum épülete és Ganz Ábrahám portréja látható.

 
Az Öntöttvas dicsérete – vetélkedő a múzeumban

Az Öntödei Múzeum 2011-ben készítette el új állandó kiállításának ötödik részét, „Az öntöttvasművesség virágkora” címmel, melyet a Nemzeti Kulturális Alap is támogatott.

E pályázathoz egy múzeumpedagógiai foglalkozássorozat is kapcsolódott, melynek záró eseménye 2011. november 16-án „Az öntöttvas dicsérete” című vetélkedő volt. A vetélkedőre három középiskola, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, az Öveges József Gyakorló Középiskola és Szakiskola és a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola 16-17 éves diákjait hívtuk meg.

A vetélkedőről szóló beszámolónkat itt töltheti le.

 

 
Ganz nap eredménye

Az Öntödei Múzeumban sikeresen rendeztük meg a Ganz napot. a rendezvényről szóló tájékoztató innen tölthető le.

 
Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria