Elektrotechnikai Gyűjtemény
"Hírbe hozzuk magunkat”

 alt

"Hírbe hozzuk magunkat”

Új időszaki kiállítás az Elektrotechnikai Múzeumban

„Hírbe hozzuk magunkat” címmel február 26-tól új időszaki kiállítás látható az Elektrotechnikai Múzeumban.  A kiállítás a hírközlés technikájának fejlődését teszi átláthatóvá, felvillantva ebben a klasszikus elektromos kísérletezők és világhíres feltalálók szerepét, bemutatva rádiózásunk hőskorának hétköznapjait.

A rádió feltalálásához vezető mérföldkövek három teremben, tematikus egységekbe rendezve, csodaszép, egyedi készülékeken és különleges, működtethető modelleken keresztül vezetik a látogatót. Az első rész a távíró és távközlés kezdeteit veszi sorra, a középső terem a hangrögzítés eszközeinek fejlődését járja körbe, a harmadik terem pedig a rádiózás fejlődését mutatja be. A kiállítást egy digitális stúdió berendezése zárja, ahol a múzeum saját anyagainak feldolgozása folyik majd.

 

 

A kiállítás 2016. december 31-ig látható az Elektrotechnikai Múzeumban (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.) A tárlat rendezői: Dr. Antal Ildikó és Szűcs László.   

Támogatók:

A kiállítás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata és az Elektrotechnikai Múlt Megőrzéséért Alapítvány támogatta.
A kiállítást szakmai anyaggal támogatta: Elektrotechnikai Múlt Megőrzéséért Alapítvány Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely, Nosztalgia Rádió Egyesület, Postamúzeum, Kovács Endre és Szűcs László
magángyűjtők.

alt alt
alt
 
100 éves a budapesti buszközlekedés

Különleges modellek és dokumentumok voltak láthatók a

„100 éves a budapesti autóbusz közlekedés”

című kiállításon, ahol az elmúlt évszázad budapesti buszait ismerhetik meg a látogatók.

alt1915. március 1-én reggel 7 órakor az Andrássy út és a Váczi körút (ma Bajcsy Zsilinszky út) sarkáról egy Austro-Daimler gyártmányú emeletes akkumulátoros és egy, a kistarcsai Gép-és Vasútfelszerelési Gyárban készült egyszintes benzinmotoros busszal elindult a menetrend szerinti közlekedés. Rendszámuk XX-1 és XX-2 volt.

A kiállítás a budapesti autóbusz közlekedés 100 éves történetéből ragad ki jelentős elemeket. Bemutatja a 100 évvel ezelőtti Budapest közösségi közlekedését, azt a közeget, amiben az első menetrend szerinti autóbusz elindult az Andrássy úton. Modelleken, fényképeken lehet nyomon követni a budapesti autóbuszpark alakulását, azt, ahogy az egyre nagyobb, egyre több utast szállító járművek sorra jelentek meg a főváros útjain.

A kiállításban felállított autóbuszvezető szimulátorban elsősorban a gyermekek tapasztalhatják meg: milyen érzés buszsofőrnek lenni, míg az „utasok” kipróbálhatják az egyes korszakok autóbuszainak üléseit.

A kiállítás külön kitér a különleges buszokra, amelyek közül számos nem az Ikarus Gyárban készült, hanem az autóbuszgarázsokban, így a világ első közforgalomba állt csuklós busza is. A kiállításban látható lesz az a tangóharmonika, amelyről a kárpitosok a csuklós busz csuklórészének burkolatát mintázták.

A kiállítás szeptember 13-ig volt látható az Elektrotechnikai Múzeumban, a VII. kerület, Kazinczy u. 21 alatt.

 

 
Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria