Közlekedési Múzeum
A múzeum korábbi kiállításai

alt

„A Hobby vagy művészet?"

A Hobby vagy művészet?" című kiállítás az itt dolgozók búcsútárlata, amelyen kreatív, jó kézügyességgel és művészi hajlammal, szellemi tőkével rendelkező munkatársak alkotásait - modellek, festmények, grafikák, kézműves termékek, könyvek, fotók - vonultatja fel.

E személyes hangvételű kiállítással köszönik meg a látogatók támogató szeretetét, egyúttal tisztelegnek a közlekedési Múzeum és egykori létrehozói, újjáépítői és működtetői előtt.

Az 1899-ben alapított Közlekedési Múzeum második világháborúban súlyos károkat szenvedett egykor díszes, kupolás épületének egyszerűbb kivitelű helyreállításával a Városliget egy igen közkedvelt intézményt kapott vissza 1966. április 2.-i - 49 évvel ezelőtti - megnyitásával. E korszak 2015. április 15-én lezárul.

A Liget Budapest projekt keretében az épületet régi fényében állítják helyre, melynek átadása várhatóan 2018. március 15-én lesz.

A kiállítás április 15-ig látható.

 
Utolsó órák

Az „Utolsó órák” című tárlat a magyar ipari szintű óragyártás fénykorát villantja fel. A kiállításon látható az a légvédelmi lövedék 1935-ből, amelynek itthoni gyártása a magyar óragyártás alapjának tekinthető.

 

Magyarországon pár évtizeddel ezelőtt még nagyipari óragyártás folyt, tömegével exportáltuk az órákat. A kiállításban megismerhetjük a magyar óragyártás történetének fejezeteit a kisipartól a nagyiparig: Hoser Viktortól a szentgotthárdi Nemzeti Óragyáron keresztül a pesterzsébeti Óragyárig, de a nagyipari termelést képviselő Magyar Optikai Művek és a Danuvia gyárak órái sem maradhattak ki a kiállításból. A tárlat újdonsága, hogy beemeli a köztudatba a feledésbe merülő szentgotthárdi Nemzeti Óragyárat, valamint hogy láthatóvá válik a raktárfiókban tárolt légvédelmi lövedék, mely Junghans S30 típusú óraművel rendelkezik. A légvédelmi lövedék óraműve a magyar finommechanikai ipar szempontjából jelentős darabnak mondható, mivel a hazai óragyártás e légvédelmi lövedék óraművének önálló gyártásával indult.

 

A kiállítás be kívánja mutatni a különböző típusú magyar órák teljes vertikumát (ébresztőóra, iskolai- és beléptető-óra, falióra, toronyóra stb.).

 alt

Az „Utolsó órák” című órakiállítás a Közlekedési Múzeum épületének rekonstrukciója előtti utolsó kiállítása. Ezzel a tárlattal tisztelegnek minden egykori és jelenlegi, a Közlekedési Múzeumban dolgozó munkatárs előtt, ezért az egyik vitrinben a kollégák egy-egy órája látható. Ezek olyan órák, amelyhez tulajdonosaik valamilyen ok miatt személyesen kötődnek, fontos emlékük fűződik hozzá – akár még egy bizonyos időpontot is jeleznek vele. Ebben a vitrinben látható órák eltérő fajtájúak és méretűek, más márkájúak és más-más korúak: különfélék – ahogy mi mindannyian is eltérő tulajdonságokkal rendelkezünk - így láthatóak óráink kiállítva, a jelenlegi épület utolsó kiállításának beszédes részeként.

 

A kiállítás létrehozásában a múzeum segítségére volt Máthé István magángyűjtő, aki a múzeum rendelkezésére bocsájtotta jelentős, MOM és Danuvia-gyártású óragyűjteményének egy-egy darabját.

 

A tárlathoz egy tablókiállítás is csatlakozik, amely az időmérő szerkezetek történetét mutatja be a kezdetleges, külső energiától függő napóráktól, a torony- és ingaórákon keresztül egészen a kvarckristállyal működő modern órákig. A tablókiállításon jól nyomon követhető az az út, amelyet az emberiség több ezer év alatt járt be, míg eljutott a napóráktól a mai modern időmérő szerkezetekig.   A tablókon a bemutatott óratípusokon kívül megemlékeznek a jelentősebb órásmesterekről is, akik elmés újításaikkal járultak hozzá az időmérő szerkezetek fejlődéséhez. Így a látogatók megismerkedhetnek Jacopo di Dondi, Galileo Galilei, John Harrison és még sok más neves mester munkásságával. Hazai kuriózumként megemlékezünk Hell Miksa belső napórájáról is, amely az egri Líceum épületében, a Csillagvizsgáló toronyban csodálható meg eredetiben. A tablókiállítást a múzeum a jövőben vándoroltatni szeretné. Magyarország és a határon túli területek általános és középiskoláiban szeretnék kiállítani

 

A kiállítás 2015. április 15-ig, a Közlekedési Múzeum zárásáig látható.

 

 
20 éves a Mini Club Hungary

EZ A KIÁLLÍTÁSUNK MÁR BEZÁRT!


3 és fél Mini, működő Mini-motor és sok más érdekesség egy kétszintes kiállításban, amely a Mini Club Hungary megalakulásának 20. évfordulójára emlékezik a Közlekedési Múzeumban.

A 20 éves a Mini Club Hungary című kiállítás a legméltóbb helyszínen, a Közlekedési Múzeumban látható. Nem véletlen a helyszínválasztás: az egyesület 20 esztendővel ezelőtt, 1995 őszén a múzeumban tartotta alakuló gyűlését.A kupolaterem központi terét teljesen kitölti az a galériás állványrendszer, amelynek az alján állnak az autók, az emeleten pedig a képes és szöveges tárlat látható.

A klub jelenlegi elnökének muzeális minősített autóján kívül kiállítottak egy ritka Mini Pick Up kisáruszállítót és egy versenyautó replikát is. Utóbbi az 1965-ös München-Bécs-BudapestRallye győztes autójának mása. Nem mindennapi látvány ez a szöges gumikkal és speciális lámpasorral felszerelt ún. "Works" Mini Cooper.

A kakukktojás pedig a félbevágott Mini. A szervezők igyekeztek olyan interaktív elemet is becsempészni a kiállítás soraiba, ahol a látogatók egy kicsit belekóstolhatnak abba az életérzésbe, amit a Mini Club Hungary tagjai egy-egy találkozón átélhetnek. A fél Mini egyfajta moziszékként szolgál a Minis utazás televíziós átéléséhez.

A Miniket minden irányból 20 év alatt gyűjtött relikviák veszik körül. A találkozókon szervezett tájékozódási versenyek "rallye-táblái" és a találkozómatricákkal betelt oldalüvegek mellett díjak, kisautók és emléktárgyak igyekeznek bemutatni a szenvedélyes Minizés szépségeit.

A kiállításra a klub tagjai egy több helyen megnyitott, a belső működést láthatóvá tevő bemutató Mini-motort készítettek és állítottak ki. Az indítógombot megnyomva mindenki megcsodálhatja a belső égésű motor lassított működését, a sebességváltó és a differenciálmű fogaskerekeit, a gyújtás kiosztását, a himbák és a szelepek mozgását.

 

A kiállítás március 22-ig volt látogatható.

 
Sorsok és találmányok

Ez a kiállításunk már bezárt!

2014. december 10 - 2015. március 1


A kripton izzó feltalálója, a golyóstoll megalkotója, az első magyar számítógép építője, és még számos tudós, feltaláló – közös bennük, hogy sokat tettek Magyarország iparáért, tudományos felemelkedéséért, ám származásuk, vagy vallásuk miatt végül munkaszolgálatra küldték őket a keleti front poklába, a gettóban, a Duna partján, vagy éppen koncentrációs táborokban pusztultak el.

alt

Olyan emberek, akik a magyar tudományos és gazdasági életben sikereket értek el, alkotásaik, találmányaik a mai napig meghatározzák a magyar ipart és tudományt.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tárlata azok előtt a zsidó honfitársaink előtt tiszteleg, akiket származásuk miatt megkülönböztetés és meghurcoltatás ért, s akik mégis kiváló alkotásokkal járultak hozzá Magyarország műszaki kultúrájához.

 

A kiállításban e feltalálók, alkotók tárgyait, kísérleti eszközeit, hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat láthatnak a látogatók, így az első magyar számítógép, a nagy magyar gyógyszergyárak, a Richter és a Chinoin termékei, a Weiss gyár egy motorkerékpárja, a golyóstoll, és sok más olyan tárgy, amelynek alkotója érintett volt a borzalmakban.

 

Digitálisan olvasható Kozma László azon „pepitafedeles füzet”-e, amelyben a mauthauseni és günskircheni lágerekben – azért hogy szellemi és testi épségét megőrizze – telefonközpont terveket vázolt fel.

 

A tárlat emlékeztet arra is, hogy a kutatások szerint az iparban dolgozó 140 000 zsidónak a 95%-a kisiparos volt, illetve munkás és tanonc. Az ő munkájuk is hozzájárult Magyarország sikereihez, s a nácizmus őket is kitaszítottá tette.

 

Jelen kiállítás főhajtás a magyar iparban dolgozó minden polgártársunk előtt, akiknek ártatlanul kellett szenvedniük a népirtás poklában.

A Sorsok és találmányok című kiállítás az alábbi kutatók, feltalálók életét mutatja be:

 • Arany Dániel matematikus
 • Aschner Lipót, a Tungsram gyár felfuttatója és vezérigazgatója
 • Bíró László József, a golyóstoll megalkotója
 • Bródy Imre, a kripton töltésű izzólámpa feltalálója
 • Goldberger Leó textilgyáros
 • Heller László, a mai napig használt Heller-Forgó hűtőtorony egyik névadója
 • Hiller József, a magyar alumíniumipar úttörője
 • Kozma László, az első magyar számítógép megépítője
 • Richter Gedeon, a Richter gyógyszergyár megalapítója
 • Selényi Pál, a 20. század talán legjelentősebb magyar kísérleti fizikusa
 • Szily Pál orvos-kutató, a kolorimetriás pH-mérés kidolgozója
 • Wolf Emil, a Chinoin alapítója
 • a Weiss család tagjai

A kiállítás 2015. március 1-ig volt látható.

Innen letölthető a Sorsok és Találmányok tanulmánykötet (PDF)

 
50 éves az új budapesti Erzsébet híd

EZ A KIÁLLÍTÁSUNK MÁR BEZÁRT


50 éve, 1964. november 21-én adták át az Erzsébet hidat. Utolsóként a háborúban értelmetlenül elpusztított hidak közül.

 

Az új híd azonban már más szerkezetű volt, mint az előd. Az 1903-ban megnyílt Erzsébet híd a világ legnagyobb szabadnyílású lánchídjaként kecses vonalaival a világ legszebb hídjai közé tartozott.

Az új híd könnyedebb szerkezetű kábelhíd, amely vonalaiban idézte meg elődjét.

 alt

A kiállítás röviden áttekinti az 1903-ban forgalomba helyezett Erzsébet-lánchíd történetét, pusztulását. Foglalkozik a roncsok kiemelésével, majd a híd újjáépítésének kérdéskörével. Közben bemutatja az ideiglenes Petőfi, „Böske” ponton-hidat.

A tablók és a dokumentumok felidézik azt a vitát, amely a régi híd visszaépítése, vagy új híd építése körül zajlott, az új híd tervezési folyamatát, és magát az építést, egészen a roncsok bontásától a híd 1964-es átadásáig.

A történet azonban tovább megy, hisz a látogatók megismerhetik a hídon azóta végzett jelentősebb javítási, felújítási, karbantartási munkákat is.

A tárlaton látható a híd M 1:200-as méretarányú modellje, az elemi kábel egy mintadarabja (amelyből a 40 centiméter széles főkábelek állnak) és az 1973-ban elbontott régi aszfaltburkolat egy töredékét.

A kiállítást számos eredeti dokumentum és fénykép teszi teljessé.

 

A kiállítás 2014. december 31-ig látható a Közlekedési Múzeumban.

 
Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria