Múzeumpedagógia az Elektrotechnikai Múzeumban

"Iskola a Múzeumban" az MMKM Elektrotechnikai Múzeumában!

Örömmel értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy múzeumunk az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Iskola a Múzeumban" c. TÁMOP-3.2.8/b-08-KMR-2009-0013. pályázatunkat az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága támogatásra érdemesnek találta.

A pályázat tartalma: múzeumok és iskolák partnersége formális keretek között, valamint iskolabarát élményprogramok az informális tanulásért. A program keretében többféle foglalkoztatási forma megtartására nyílik lehetőségünk.

A fenti programok megvalósítására 5.700.000.- Ft vissza nem térítendő támogatást kaptunk.

A támogatásban részesülő projekt megvalósítási időkerete: 2009. augusztus. - 2010. december.

A pályázat keretében vállalt programjainkra szeretettel várjuk iskolai csoportok jelentkezését.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a pályázat keretében szervezett programjainkat.

Tel./fax: 3-425-750, vagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

A "100 éves a budapesti autóbusz közlekedés" című kiállításban kérhető múzeumpedagógiai foglakozások


Rendhagyó fizikaóra

Az Elektrotechnikai Múzeum – a már fizikai alapismeretekkel rendelkező, – általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák tanulói, valamint főiskolai, egyetemi hallgatók számára – "élő" fizikaórákat tart. A résztvevők izgalmas bemutató kísér

alt

leteken keresztül, részben muzeális fizikai demonstrációs eszközök működtetésével sajátíthatják el az elektrosztatika és az elektrodinamika egyes törvényszerűségeit. Megismerhetik a transzformátor és az öngerjesztésű dinamó működését, a forgó mágneses tér létrehozásának és "hasznosításának" elvét. A bemutatók interaktív elemeket is tartalmaznak.

A múzeum rendhagyó fizikaórái nem helyettesítik, hanem kiegészítik az iskolai oktatást!

Ajánlott korosztály: 10-19 év, valamint egyetemi hallgatók.

A csoport fogadásának megfelelő előkészítéséhez a bejelentkezéskor kérjük a következő adatok megadását:

 • az iskola vagy intézmény neve, címe;
 • a bejelentést tevő tanár elérhetősége;
 • a csoport várható létszáma;
 • a látogatók korcsoportja vagy az osztály megnevezése.

A "Rendhagyó fizikaórára" maximum 25 főt tudunk fogadni.

A fizikaóra után a múzeum kiállítótermeinek szakvezetővel történő megtekintésére van lehetőség. A program kb.1,5-2 órát vesz igénybe.

Előzetesen bejelentkezett iskolai csoportoknak a belépés ingyenes. A foglalkozás díja a látogatói információkban (tárlatvezetés) található. bővebben

Tel./fax: 3-425-750, vagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Galéria

alt


Foglalkozások

Elektrotechnikai kísérletek saját készítésű eszközökkel szervezett csoportoknak.

Kísérletek nélkül a múltban sem lehetett és a jövőben sem lehet megérteni és bemutatni a fizikai törvényszerűségeket. A foglakozásokon résztvevő diákok egyszerű anyagokból fizikai eszközöket állítnak elő és kísérleteket végeznek velük.

Csoportot minimum 8 fő, maximum 15 fő esetén tudunk indítani.

A foglalkozások csoportonként minimum 3 alkalommal, 3 kiválasztott témában valósulnak meg.

Az előzetes bejelentkezés történhet egyénileg, vagy egy adott iskola diákjai esetén a csoportot kísérő tanár vagy szülő részéről.

A csoport fogadásának megfelelő előkészítéséhez a bejelentkezéskor kérjük a következő adatokat megadni:

 • a tanuló neve, iskolája és osztálya;
 • a tanuló elérhetősége.

 


A foglalkozások témái, melyekből választani lehet:

Az iránytűtől az elektromágnesig
Mágnestű és elektromágnes készítése, majd néhány egyszerű kísérlet elvégzése az eszközökkel.

 

Áramjelző műszer készítése
Az áram mágneses hatását felhasználva, a résztvevők galvanométert készítenek a foglalkozáson. A foglalkozások ideje alatt külön figyelmet szentelünk az egyéni elképzelések megvalósításának.

 

Fejlesszetek villanyáramot!
Kísérletek a már elkészített elektromágnessel.

 

Te is tudsz villanymotort készíteni!
Egyszerű, könnyen beszerezhető anyagokból működőképes villanymotor előállítása. Néhány gemkapocsból és pár méter drótból motor készítése.

 

 

 

Ajánlott korosztály: 10-14 év.

A foglalkozás ára: 2000 Ft/fő.
(az összeg tartalmazza a belépési díjat és a foglalkozásokhoz szükséges anyagköltséget is)

Tel./fax: 3-425-750, vagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Korszerű "detektoros" rádiót készítünk!
A készülék összeállításával, s a kísérlettel a hírközlés korai szakaszába nyerünk bepillantást. Tekintettel arra, hogy az általunk épített "detektoros" rádió korhű elemei már beszerezhetetlenek, ezért elkészítése "stilizált" jellegű, az elvet tökéletesen szemlélteti és működőképes. A diódával megépített "detektoros" készülékkel az "MR1-Kossuth Rádió" adójának középhullámú sugárzása fogható fülhallgatóval.

Ajánlott korosztály: 10-14 év.

A foglalkozás ára: 3500 Ft/fő.
(az összeg tartalmazza a belépési díjat és a foglalkozásokhoz szükséges anyagköltséget is)

Tel./fax: 3-425-750, vagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Galéria Videók
alt alt

Utazó Múzeum

Az Elektrotechnikai Múzeum új múzeumpedagógiai tevékenységet indított el, mellyel nem csak a budapesti, hanem a vidéki érdeklődőket is szeretné elérni! A gyerekek környezettudatos energiafelhasználásra történő felkészítését nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért hoztuk létre az "Utazó Múzeum" programot. Célunk, hogy az olyan általános iskolák és a gimnáziumok fizikaoktatásának segítségére siessünk, amelyek kísérleti eszközökben hiányt szenvednek. Nem akarjuk pótolni, helyettesíteni az iskolai fizikaoktatást. Célunk kiegészíteni azt érdekes kísérletekkel, valamint a figyelem felkeltése és a fizika megkedveltetése. A 60-70 perces villamosságtani kísérleteket "házhoz visszük".

Az "Utazó Múzeum" villamosságtani kísérletekre épülő bemutató az elektrosztatika és elektrodinamika témaköréből. Az előadás interaktív és show elemeket is tartalmaz. A múzeum gyűjteményéből különböző eszközöket testközelből, adott esetben működés közben ismerhetnek meg a résztvevők. Ilyenek például az őstranszformátor, a Jedlik-forgony, vagy Jedlik motorkocsija.

Hol jártunk?

 • 2008. november 11.: Székesfehérvár, Lánczos Kornél Gimnázium

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az Eötvös Loránd Fizikai Társulat helyi csoportjának meghívására munkatársunk villamosságtani kísérleti bemutatót tartott a Lánczos Kornél Gimnáziumban. A jó hangulatú rendezvényen több mint 50 hallgató nagy érdeklődéssel figyelte a kísérleteket. (újságcikk)

 • 2008. december 11.: Győr, Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola Az iskola 200 tanulója élőben, 300-an pedig zártláncú televíziós közvetítés útján láthatta a kísérleteket.
 • 2009. január 11.: Békéscsaba, Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (video, dvd)
 • 2009. március 5: Fonyód, Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi SzKI
 • 2009. március 5: Kaposvár, Építőipari, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium
 • 2009. március 5: Tab, Kultúrház
 • 2009. március 6: Tab, Rudnay Gyula Középiskola, Szakiskola és Kollégium
 • 2009. március 9: Pécs, Leőwey Klára Gimnázium
 • 2009. március 9: Pécsi Kulturális Központ
 • 2009. március 10: Pécs, KIVISZ

Önökhöz is eljuthatunk! Hogyan?

Ha iskolájukban, lakóhelyükön szeretnék látni a villamosságtannal kapcsolatos fizikai kísérleti bemutatót, vegyék fel a kapcsolatot az Elektrotechnikai Múzeummal. Ha biztosítani tudják munkatársunk utazási költségeit és a szervezést, szívesen bemutatjuk kísérleteinket, amelyek segítenek megérteni az elektrosztatika és az elektrodinamika egyes jelenségeit.

A program ára: 15.000 Ft + utazási költség.

Tel./fax: 3-425-750, vagy az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria