Családi hétvégék a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

Megvalósult programok 2016-ban:

Április végétől családi hétvégi programokat tartunk a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. Ezekről bővebben a Családi hétvégék menüpontban lehet olvasni.

 
Családi hétvégék a Műszaki Tanulmánytárban

Tudományos ismeretterjesztő előadások a Műszaki Tanulmánytárban

A Műszaki Tanulmánytár 2017 januárjától szerda délelőttönként tudományos ismeretterjesztő előadásokat szervez. A feldolgozott témák az általános iskola 7- 8. osztályától szorosan kapcsolódnak az iskolai tananyaghoz. Ezekről bővebben a Családi hétvégék menüpontban lehet olvasni.

 
Nyári alkotóműhely

 Ganz bácsi műhelye  - Nyári alkotóműhely csütörtökönként a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

(Június 30., július 7., 14., 21., 28., augusztus 4., 25.)

alt
Gyere a nyári szünet idején (is) múzeumainkba!
Minden ten más-más témát dolgozunk fel kiállításainkhoz, változatos és érdekességekkel teli gyűjteményeinkhez kapcsolódóan!
Alkotással, beszélgetéssel, tárlatvezetéssel, kísérletekkel és jó hangulattal várunk keddenként az izgalmas látványraktárba, a Műszaki Tanulmánytárba, csütörtökönként pedig az egykori gyárba, az Öntödei Gyűjteménybe! A foglalkozások 10.00-13.00 között lesznek.

Ganz bácsi műhelye  Július 20. - Időutazás – Másképp 

 

Szenes vasaló, kályha, kávédaráló, tintatartó...

Milyen eszközök készültek öntéssel? Hogyan éltek és milyen öntvényeket használtak az emberek régen a mindennapok során? Ma milyen öntvények vesznek körül minket?

Az öntvények között barangolva visszarepülhetünk az időben, megtudhatjuk, mi mindent használtak a régi korok háziasszonyai, mi adott meleget a téli estéken, milyen öntvények díszítették az otthonokat.

Te hová és hogyan helyeznéd el ezeket az öntött tárgyakat? Milyen öntvényekkel rendeznéd be korszerűen a szobádat, a házadat?

Legyél a 19. vagy akár 23. század lakberendezője! Rajzolj, építs, makettezz; mutasd meg a régi korok öntvényeinek utóéletét akár különböző animációs technikák segítségével is!

 


 

Alkotó Rak-tár-ház - Nyári alkotóműhely keddenként a Műszaki Tanulmánytárban

(Június 28, július 5, 12, 19, 26, augusztus 2, 23)

Nyári műhely augusztus végéig minden kedden és csütörtökön

Első foglalkozás: június 28.

alt
Gyere a nyári szünet idején (is) múzeumainkba!
Minden ten más-más témát dolgozunk fel kiállításainkhoz, változatos és érdekességekkel teli gyűjteményeinkhez kapcsolódóan!
Alkotással, beszélgetéssel, tárlatvezetéssel, kísérletekkel és jó hangulattal várunk keddenként az izgalmas látványraktárba, a Műszaki Tanulmánytárba, csütörtökönként pedig az egykori gyárba, az Öntödei Gyűjteménybe! A foglalkozások 10.00-13.00 között lesznek.

Hang-Szer-Tár - július 25.

Milyen hangok, zajok, zörejek tartoznak a tárgyakhoz? Ketyegős, kattogós, recsegős vagy néma a látványraktár?

Rádiók, gombok, tárcsás telefonok, gramofonok. Milyen lehet a hangjuk? Közel 16 ezer tárgy lapul a Tanulmánytár polcain, fiókjaiban. Te hogyan képzeled el a telefonkagyló, a billentyűzet vagy a kuglófforma hangját? „Szinkronizáljuk” együtt a kiállítás tárgyait különböző anyagok és eszközök felhasználásával!

 


 

XVI. Országos Műszaki Muzeológus Találkozó

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2016. szeptember 22-23-án rendezi meg a XVI. Országos Műszaki Muzeológus Találkozót a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumának támogatásával.A konferencia tematikája a műszaki muzeológia XXI. századi kiállítási technikája köré épül fel. Pontos címe meghatározás alatt áll.

A rendezvény tervezett helyszínei: az MMKM Elektrotechnikai Múzeuma (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.) és a Műszaki Tanulmánytár (1113 Budapest, Kaposvár u. 13-15.).

A találkozón való részvétel díjmentes. A szállásról a résztvevőknek kell gondoskodnia.

Jelentkezés, további információ, és esetleges előadás bejelentése (június 7-ig): Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Budapest, 2016. május 25.


alt
Június 4-én Pedál.Liget.Piknik. a Városligetben

Szombaton 14.00 órától Pedál.Liget.Piknik rendezvény lesz a városligeti Királydombon, ahol bringapiac, koncert, látványműhelyek, kerékpáros kiállítók és a Közlekedési Múzeum sátra várják az érdeklődőket. A délután során az is kiderül, hogy mi a Bringológia.

A Közlekedési Múzeum sátrában alkotással, mini-túrával készülünk és együtt felkészítjük a biciklidet a biztonságos közlekedésre!

PROGRAM:
14.00 Bringa piac - Jelentkezz árusítani Te is!
14.00 Piknik start – ha Városliget, akkor piknik – mióta világ a világ. Dj Top Sawyer piknikezős szortimentjével, egyenesen a lemeztáskából
15.00 Kerekasztal: hogyan lesz bringabarát az új Városliget? Meghívottak: Torma Dániel, Magyar Kerékpárosklub; Kilián Zsolt, BIKEPAD auditor; Eisenkammer Károly, Magyar Kerékpársportok Szövetsége; Sághi Attila, műszaki igazgató, Liget Budapest ; Vitézy Dávid, mb. főigazgató, Magyar Közlekedési Múzeum; moderátor: McMenemy Márk
17.00 Riddim Colony koncert
18.30 A Liget Budapest kapcsolódó fejlesztései
19.00 Mi az a Bringológia? (Közlekedési Múzeum)
19.15 Sorsolás
20.00 Zagar koncert

KIÁLLÍTÓK:
Körben Biciklis Ékszerek
Tenshibag
ZAGONDesign
cangira biciklistáska
Felvarrom
Balkantango
AlkatréXerész
Cyclepunk
Recikli Műhely

TOVÁBBI PROGRAMOK:
Greenbox fal - fotózd magad a jövő Ligetében
Közlekedési Múzeum kitelepülése
Bringa felújító látványműhelyek
Útvonalfal – térképen bejelölhető útvonalak ajándékokért
Bringatároló tesztelés

Várunk június 4-én, a Városligetben, a Királydombnál.
A program INGYENES.
Bővebben: https://www.facebook.com/events/1862581567302635/permalink/1863851133842345/


alt
Közlekedési Múzeum a Gyerekszigeten

Június 4-től négy hétvégén keresztül ismét Gyereksziget. Idén a Közlekedési Múzeum különleges ’50-es évekbeli kerékpárokkal és motorkerékpárokkal települ ki a rendezvényre. Június 11-12-én a sátrunkban gyerekprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

Június 11-12. 10.00-18.00 program a Közlekedési Múzeum sátrában:

Az ’50-es évek két keréken
Pillants bele az ’50-es évek kétkerekűinek világába! A Közlekedési Múzeum sátrában megcsodálhatod a korszak néhány kultikus motorkerékpár és kerékpár típusát. Csepel motorkerékpárokkal és biciklikkel várunk.
Vajon te felismered-e a különböző Csepel kerékpártípusokat? Újratervezés - Mátra, Robuszta, Kék csoda. A típusnevek alapján tervezd újra valamelyik Csepel kerékpárt!
A múzeum sátrában különböző újrahasznosítható anyagok (bicikligumi belső, fényvisszaverő matricák, dekorgumi, bőrök stb.) felhasználásával praktikus, és a biztonságos közlekedést (elő)segítő kiegészítőket készíthetsz.
Kerékpártúra- karikatúra. Te hogyan biciklizel? Gyorsan, lassan, görbén vagy nézelődve? Légy karikaturista, rajzold le magad bringázás közben és emeld ki a vicces elemeket!

-         Mikor lesz a program: 2016. június 11-12. 10.00-18.00

-         Programkategória: Családi program

-          Korosztály: 0-99 év


 Megvalósult programok:

Május 21-22.

Múzeumok Majálisa 2016.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert

Sétálj velünk a Majálisra! Vegyél részt elektrodinamikai és elektrosztatikai kísérleteinkben, utazz velünk a századfordulós villamoson, keresd meg Klösz György budapesti panorámaképeit, próbáld ki a sztereonézőt, öltsd fel a kohászok védőruháját, érintsd meg a Lánchidat! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum sátrában négy budapesti múzeumunk képviseletében várunk: az Elektrotechnikai Múzeum, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár és a jelenleg átépítés miatt zárva tartó Közlekedési Múzeum látványos programjaival, kihelyezett műtárgyaival találkozhatsz.

Programjaink mindkét napon:

A Közlekedési Múzeum századfordulós villamos berendezéssel, kvízzel, képkereső játékkal és a Lánchíd egy darabjával vár benneteket:

Utazási szokások a századfordulón

Vajon hogyan utaztak a századfordulón? Milyen utazási szokások voltak régen? Milyen szabályok vonatkoztak az utasokra? Az eredeti műtárgyakkal (is) berendezett villamos- enteriőrben, különböző korhű eszközökkel, kiegészítőkkel várunk titeket, hogy mókás, elgondolkodtató szituációs játékokkal választ keressünk ezekre a kérdésekre.

Tudáspróba

Töltsd ki a közlekedési- és technikatörténeti kvízt a századforduló jelentős magyar alakjaihoz, találmányaihoz, fejlesztéseihez kapcsolódóan!

 Panorámák a századfordulóból, avagy Klösz György nyomában

Klösz György fotográfus, a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja. Ő fényképezte az első pesti villamosokat, 1885-ben pedig bemutatta az egész Andrássy utat 1:100 léptékű panoráma- sorozatán.

Segíts megkeresni a Klösz György által készített budapesti panorámaképeket! Készítsd el saját panorámádat! Próbáld ki a korhű sztereonézőt is!

Fizika testközelben - május 21. szombat 10.00-18.00

Az Elektrotechnikai Múzeum interaktív, látványos bemutatóival várja az elektrotechnika, a fizika iránt érdeklődőket.

Sétálj velünk a Múzeumok Majálisára! Az Elektrotechnikai Múzeum „Séta az áram útján” programjával a belváros 1893-tól kezdve kiépített elektromos vezetékeinek nyomvonalán haladva, technikatörténeti érdekességeket meghallgatva juthatsz el a Múzeumkertben felállított sátrunkig, ahol:

Egyszerű elektrosztatika és elektrodinamika kísérletekkel, szikrainduktorral várunk, de megismerheted az energiatudatos világítás eszközeit és feltöltődhetsz a Van de Graaf generátorral is.

13.00-14.30    „Séta az áram útján” – A Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel közösen szervezett technikatörténeti sétán megismerhetjük a múzeumnak otthont adó Erzsébetváros, valamint annak Józsefvárossal határos elektrotechnikai emlékeit. Megemlékezünk a villamosenergia-ipar meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített elektromos vezetékek nyomvonalán – az áram útján. Megismerhetjük a több mint 120 éves Telefonhírmondó és a Rádió közös stúdiójának helyét, elhaladunk a Rákóczi úton elhelyezett első ívlámpák emléktáblája alatt. A Károly körúton megtekintjük az egykori – később Merlin Színház néven ismert – Belvárosi Áramátalakító épületét és megismertük létesítésének történetét. Felidézzük az egykori bazársor épületeinek helyeit, melyek fényreklámjai a múzeum udvari homlokzatán tekinthetők meg.

A sétát tartja: Antal Ildikó, technikatörténész, muzeológus, Szűcs László technikatörténész, muzeológus

A séta hossza: 1 - 1,5 óra
Találkozási pont: Elektrotechnikai Múzeum, Budapest VII. ker. Kazinczy u. 21.
Útvonal: Elektrotechnikai Múzeum – Dob utca – Károly körút – Astoria – Rákóczi út –– Bródy Sándor utca –– Múzeum körűt –– Nemzeti Múzeum, Múzeumkert, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum sátra

Időpont: 2016. május 21. 13:00

Jegyár: Helyszínen és elővételben az Elektrotechnikai Múzeumban: 2.000 Ft

Eső esetén a program elmarad!             

12.00 – 18.00  Egy kis kísérletezés! – Egyszerű kísérletek az elektrosztatika és elektrodinamika területéről, influenciagéppel, telefoninduktorral. Érzékelheted elektromos vezetőképességedet, megismerheted az energiatudatos világítás eszközeit és feltöltődhetsz a Van de Graaf generátorral – előadó Dr. Tóth Judit, okl. villamosmérnök

Az öntészet világa - május 22. vasárnap 10.00 – 18.00

Felölthető ruházattal, műtárgyakkal vár a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény kipakolása.

Öntőkanál, kohász kötény, csizma, kesztyű, sisak – vedd fel Te is, hogy megsejtsd, milyen lehet a kohászok munkája!

Tudj meg többet az Unesco díjas selmeci kohász hagyományokról, nézd meg milyen volt a kohászok díszegyenruhája! Készíts foltot a selmeci hagyományőrző grubenre!

Öntöttvas tányér, tintatartó, íróasztali dísz és szobor – a gyűjtemény néhány szép darabját el is hozzunk neked, hogy megismerd, mi mindent őrzünk múzeumunkban. Az Öntödei Gyűjtemény vezetője, Csibi Kinga muzeológus várja az érdeklődőket.

Érintsd meg a Lánchidat! - május 22. vasárnap 10.00 – 18.00

Tudj meg többet a hidakról és beszélgess a Közlekedési Múzeum muzeológusával!

Interaktív „kiállítás”, ahol megérintheted a Lánchíd egy darabját. A budapesti hidakról, az utak és hidak átalakulásáról, elmúlásáról és örökkévalóságáról Domonkos Csaba muzeológus mesél érdekességeket és történeteket. Tudtad például, hogy a 1996-ban a Petőfi híd egész hídszerkezetét megemelték, hogy kicseréljék az egyik beszorult mozgósarut?

 
Sorsok és találmányok konferencia

 „Sorsok és találmányok”

 A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum időszaki kiállításához kapcsolódó konferencia a Holokauszt 70. évfordulója alkalmából

 Helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Budapest, XIV. ker. Városligeti krt. 11. nagy előadó

 Ideje: 2014. december 18. csütörtök 10 óra

 Program:

 10.00     Köszöntő. Dr. Krámli Mihály Ph.D főigazgató MMKM

 10.10     Kozma László és a MESz-1. Képes Gábor főosztályvezető MaNDA Az előadás prezentációja

10.30     Bródy Imre a modern kriptongázas villanylámpa kifejlesztője. Dr. Antal Ildikó intézményvezető MMKM Elektrotechnikai Gyűjtemény  Az előadás prezentációja

10.50     Egy világhírű magyar textilgyáros: Buday-Goldberger Leó. Benei Bernadett segédmuzeológus MMKM Műszaki Tanulmánytára Az előadás prezentációja

11.10     Szünet

11.30     Fénnyel rajzolt életpálya: Selényi Pál. Illés András segédmuzeológus MMKM Közlekedési Muzeológiai osztály Az előadás prezentációja

11.50     Richter Gedeon életútja és életműve. Tinku Balázs segédmuzeológus MMKM Közlekedési Muzeológiai osztály Az előadás prezentációja

12.10     Tudós sorsok a Vészkorszakban. Csonka Laura ELTE BTK PhD hallgató

12.30     Egy topmenedzser Újpestről: Aschner Lipót. Rojkó Annamária az Újpesti Helytörténeti Értesítő szerkesztője Az előadás prezentációja 

12.50     Zárszó

 

 
Alkimista tábor

13 fiatal részvételével került megrendezésre Várpalotán az MMKM Vegyészeti Múzeumában a 12. Alkimista tábor 2012. július 2. és  július 7. között.

alt alt
 A táborozók  Laborlátogatás a Nitrogénművek Zrt-nél
alt alt
 Laborlátogatás a Nitrogénművek Zrt-nél  Pannon Egyetem - kísérletezés


 
Rejtély a Tanulmánytárban

Rejtély a Tanulmánytárban

 

(nyomozós játék)

 

A Rejtély a Tanulmánytárban egy olyan nyomozós játék, amelyen egyéni látogatók, csoportok, családok, és baráti társaságok egy izgalmas program keretében ismerhetik mega Műszaki Tanulmánytárat és az abban őrzött magyar műszaki emlékeket.

A nyomozós játék során a látogatók Jendrassik György sugárhajtású gázturbinájának elveszett tervrajzai nyomába eredhetnek. A játék különböző rejtvények, kódok megfejtésével vezeti végig tárlatunkon a múzeumunkba ellátogatókat.

A játékra előzetesen jelentkezni nem kell, azon a Műszaki Tanulmánytár pénztárában megvásárolt füzettel lehet részt venni.

 
Szabad a pálya záró konferencia

 

alt

alt alt

Szabad a pálya

A dualizmus kori Magyarország technika-és közlekedéstörténetét bemutató időszaki kiállítás záró konferenciája

Helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest, XIV. ker. Városligeti krt. 11.

Ideje: 2014. december 2., kedd, 10 óra

Program:

10.00     Köszöntő. Dr. Krámli Mihály Ph.D főigazgató, MMKM

10.10     A kiállítás hatása a múzeum elmúlt két évére. Merczi Miklós mb. muzeológiai főosztályvezető, a kiállítás rendezője, MMKM

10.35     A fogatolt járművek jelentősége a dualizmus korában. Kócziánné dr. Szentpéteri Erzsébet ny. főigazgató, MMKM

11.00     Dualizmus kori fotók a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében. Dr. Tomsics Emőke történész-szakmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár

11.50     A társadalmi anómia és az automobilizmus. Dr. Frisnyák Zsuzsa tudományos főmunkatárs, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet

12.15     Magyar közlekedési és műszaki eszközök a világkiállításokon (1851-1900). Gaál Vilmos főmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Tár

12.40     Korai épületgépészeti megoldások a polgárosodó Budapesten. Sircz János ny. épületgépész mérnök, Épületgépészeti Múzeum

13.05     DDSG és az Al-Dunai hajózás. Tinku Balázs muzeológus, MMKM Az előadás prezentációja

13.30     Zárszó

 
Az Öntödei Múzeumban kérhető programok

 Az Öntödei Múzeumban kérhető programok

Tárlatvezetés filmvetítéssel

A kiállításokon a diákokat az öntödei szakemberek kalauzolják végig. Megismerhetik Ganz és Mechwart munkásságát, megcsodálhatják a magyar öntészeti emlékek értékes darabjait, A tárlatvezetés során a harangokat megszólaltathatják egy ütővel, betekinthetnek a vasolvasztó kemencék torkába, felemelhetik az olvasztásra szánt nyersvas tömböket, kézbe vehetik a nehéz öntőkanalat. A régi öntöde utolsó munkanapjáról vetített 13 perces dokumentumfilm segít megérteni a technológiát.

Formázási gyakorlat öntőmester vezetésével

Csoportos foglalkozás keretében formázási és öntési alapismeretek sajátíthatóak el. A diákok öntőmesterek vezetésével formát készítenek, abba folyékony gipszet öntve öntési gyakorlatot is végezhetnek. Mialatt megismerkednek a múzeumi kiállításokkal - kb. egy óra múlva -, a gipsz megszilárdul, s a „művet” alkotója magával viheti.

Öntőmesterré fogadunk!

A vállalkozó kedvű látogató kohászruhába öltözve, öntőkanalat fogva kipróbálhatja az öntő mozdulatokat, miközben fotó készül róla. A fényképet  Öntőmesteri Oklevélbe ragasztjuk, amely tanúsítja, hogy az illetőt tiszteletbeli öntőmesterré fogadtuk.

A tárlatvezetéseken részt vett iskolai csoportok közül az öntészet és a technikatörténet iránt kiemelkedően érdeklődő csapatok jelentkezését várjuk, akik általános iskola felső tagozat és középiskola korcsoportokban Öntő Döntő vetélkedőn vehetnek részt, előzetes egyeztetés alapján.

A múzeumpedagógiai foglalkozások támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumaiban:

 


 A Közlekedési Múzeum és a Műszaki Tanulmántár programjain való részvételhez regisztráció szükséges! Regisztrálni Ferencz Zsókánál a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, vagy a 06-70-7024024-es telefonszámon lehet!

 

 


 

Közlekedési Múzeum (1146 Budapest, Városliget krt. 11.)


 • Október 1. szerda           Készítsétek el az osztályotok utazóládáját!

A foglalkozás során elkészítjük az osztály utazóládáját és a gyerekek személyes tárgyaikkal megtöltve barangoljuk végig a múzeum kiállításait.

 • Október 7. kedd              11.00     A magyar vasút aranykora a 20. század első felében

A tárlatvezetéssel összekötött séta műtárgyak és modellek segítségével idézi fel a magyar vasúttörténet legdicsőségesebb időszakait

 • Október 7 kedd               11.00     Nyitott motorháztetők

A Maybach Zeppelin és a ZISZ autók felfedik titkaikat restaurátor segítségével

 • Október 7. kedd             10.00     Őszi vizeken

Interaktív játékos csoportfoglalkozás diákoknak a hajós élet mindennapjairól.

 • Október 8. szerda           11.00     Készítsétek el az osztályotok utazóládáját!

A foglalkozás során elkészítjük az osztály utazóládáját és a gyerekek személyes tárgyaikkal megtöltve barangoljuk végig a múzeum kiállításait.

 • Október 10. péntek       15.00     A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája

Puskázni szabad! Workshop keretében mutatjuk be, hogyan segíti feldolgozni és hogyan egészíti ki a múzeumpedagógia a NAT által meghatározott tananyagot.

 • Október 14. kedd           11.00     A gőzmozdonyok fejlődése a dualizmus korában

A tárlatvezetéssel összekötött séta műtárgyak és modellek segítségével idézi fel a magyar vasúttörténet legdicsőségesebb időszakait

 • Október 15. szerda        11.00     Készítsétek el az osztályotok utazóládáját!

A foglalkozás során elkészítjük az osztály utazóládáját és a gyerekek személyes tárgyaikkal megtöltve barangoljuk végig a múzeum kiállításait.

 • Október 16. csütörtök  11.00

Az első gőzzel hajtott autó működő modelljének bemutatása

 • Október 16. csütörtök  10.00     Őszi vizeken

Interaktív játékos csoportfoglalkozás diákoknak a hajós élet mindennapjairól.
Mit csinál ősszel a hajóskapitány? A program alkalmával az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a vízi életbe, képzeletben végigsétálhatnak egy hajó fedélzetén. Ha kíváncsi vagy, mi is az a facsiga, mire használták régen a szextánst, honnan hová utazik a búza vagy a farmernadrág, hogyan kell csomóznod a kötelet a biztonságos kikötés érdekében és szeretnéd kipróbálni, milyen érzés hajót vezetni, akkor itt a helyed!A programelemet biztosítja: www.rsoe.hu, keress bennünket itt is: facebook.com/dunapromo

 • október 19. vasárnap    11.00 (Ehhez a programhoz nem szükséges regisztráció!)

Egy sima, egy fordított- Családi vasárnap

Rendhagyó családi vasárnapunkon a múzeum egyik járművét ruházzuk fel az őszi hidegben olyan kötött sálakkal, amelyeket ti már nem használtok és szívesen megváltok tőlük. A program végén az összegyűlt sálakat rászoruló gyerekeknek ajándékozzuk el.


 • Október 21. kedd           11.00     A magyar vasút aranykora a 20. század első felében

A tárlatvezetéssel összekötött séta műtárgyak és modellek segítségével idézi fel a magyar vasúttörténet legdicsőségesebb időszakait

 • Október 22. szerda        11.00     Készítsétek el az osztályotok utazóládáját!

A foglalkozás során elkészítjük az osztály utazóládáját és a gyerekek személyes tárgyaikkal megtöltve barangoljuk végig a múzeum kiállításait.

 • Október 28. kedd           11.00     A gőzmozdonyok fejlődése a dualizmus korában

A tárlatvezetéssel összekötött séta műtárgyak és modellek segítségével idézi fel a magyar vasúttörténet legdicsőségesebb időszakait

 • Október 29. szerda        11.00     Nyitott motorháztetők

A Maybach Zeppelin és a ZISZ autók felfedik titkaikat restaurátor segítségével

 • Október 30. csütörtök  10.00     Őszi vizeken

Interaktív játékos csoportfoglalkozás diákoknak a hajós élet mindennapjairól.

Mit csinál ősszel a hajóskapitány? A program alkalmával az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a vízi életbe, képzeletben végigsétálhatnak egy hajó fedélzetén. Ha kíváncsi vagy, mi is az a facsiga, mire használták régen a szextánst, honnan hová utazik a búza vagy a farmernadrág, hogyan kell csomóznod a kötelet a biztonságos kikötés érdekében és szeretnéd kipróbálni, milyen érzés hajót vezetni, akkor itt a helyed!A programelemet biztosítja: www.rsoe.hu, keress bennünket itt is: facebook.com/dunapromo

 • November 4. kedd         11.00     A magyar vasút aranykora a 20. század első felében

A tárlatvezetéssel összekötött séta műtárgyak és modellek segítségével idézi fel a magyar vasúttörténet legdicsőségesebb időszakait

 • November 5. szerda      11.00     Nyitott motorháztetők

A Maybach Zeppelin és a ZISZ autók felfedik titkaikat restaurátor segítségével

 • November 5. szerda      11.00     Készítsétek el az osztályotok utazóládáját!

A foglalkozás során elkészítjük az osztály utazóládáját és a gyerekek személyes tárgyaikkal megtöltve barangoljuk végig a múzeum kiállításait.

 • November 6. csütörtök               11.00

Az első gőzzel hajtott autó működő modelljének bemutatása

Műszaki Tanulmánytár (1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.)

 • Október 8. szerda           10.00

Vezetett séta technikatörténeti érdekességek között

 • Október 15.       szerda  10.00

Vezetett séta technikatörténeti érdekességek között

 


1. oldal / 2
Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria