Az Öntödei Múzeumban kérhető programok

 Az Öntödei Múzeumban kérhető programok

Tárlatvezetés filmvetítéssel

A kiállításokon a diákokat az öntödei szakemberek kalauzolják végig. Megismerhetik Ganz és Mechwart munkásságát, megcsodálhatják a magyar öntészeti emlékek értékes darabjait, A tárlatvezetés során a harangokat megszólaltathatják egy ütővel, betekinthetnek a vasolvasztó kemencék torkába, felemelhetik az olvasztásra szánt nyersvas tömböket, kézbe vehetik a nehéz öntőkanalat. A régi öntöde utolsó munkanapjáról vetített 13 perces dokumentumfilm segít megérteni a technológiát.

Formázási gyakorlat öntőmester vezetésével

Csoportos foglalkozás keretében formázási és öntési alapismeretek sajátíthatóak el. A diákok öntőmesterek vezetésével formát készítenek, abba folyékony gipszet öntve öntési gyakorlatot is végezhetnek. Mialatt megismerkednek a múzeumi kiállításokkal - kb. egy óra múlva -, a gipsz megszilárdul, s a „művet” alkotója magával viheti.

Öntőmesterré fogadunk!

A vállalkozó kedvű látogató kohászruhába öltözve, öntőkanalat fogva kipróbálhatja az öntő mozdulatokat, miközben fotó készül róla. A fényképet  Öntőmesteri Oklevélbe ragasztjuk, amely tanúsítja, hogy az illetőt tiszteletbeli öntőmesterré fogadtuk.

A tárlatvezetéseken részt vett iskolai csoportok közül az öntészet és a technikatörténet iránt kiemelkedően érdeklődő csapatok jelentkezését várjuk, akik általános iskola felső tagozat és középiskola korcsoportokban Öntő Döntő vetélkedőn vehetnek részt, előzetes egyeztetés alapján.

A múzeumpedagógiai foglalkozások támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria