Nyári alkotóműhely

 Ganz bácsi műhelye  - Nyári alkotóműhely csütörtökönként a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben

(Június 30., július 7., 14., 21., 28., augusztus 4., 25.)

alt
Gyere a nyári szünet idején (is) múzeumainkba!
Minden ten más-más témát dolgozunk fel kiállításainkhoz, változatos és érdekességekkel teli gyűjteményeinkhez kapcsolódóan!
Alkotással, beszélgetéssel, tárlatvezetéssel, kísérletekkel és jó hangulattal várunk keddenként az izgalmas látványraktárba, a Műszaki Tanulmánytárba, csütörtökönként pedig az egykori gyárba, az Öntödei Gyűjteménybe! A foglalkozások 10.00-13.00 között lesznek.

Ganz bácsi műhelye  Július 14. - Öntvények akkor és most- Életképek az Öntödében

Milyen eszközök készültek öntéssel? Hogyan éltek régen az emberek? Milyen öntvényeket használtak régen a mindennapok során? Az öntvények között visszautazunk az időben, és a fröccsöntött modern műanyagot és a „magyar ezüstöt”, az alumíniumot megelőző vasöntészet hőskorába repülünk vissza. Megismerkedünk a régi vasalókkal, háztartási eszközökkel, a lakásokat díszítő és fűtő vaskályhák között hétköznapi tárgyakra bukkanunk, melyeket beleszövünk elképzelt életképeinkbe. Az utcai lámpaoszlopoktól, farácsoktól és sárlehúzóktól így jutunk be a lakások mélyére, ahol míves sakk-készlet, tintatartó és öntött képek fogadnak minket. Keltsük életre az öntött figurákat, és képzeljük el, milyen lehetett régen élni, alkossuk meg történetüket és életképeiket!


Alkotó Rak-tár-ház - Nyári alkotóműhely keddenként a Műszaki Tanulmánytárban

(Június 28, július 5, 12, 19, 26, augusztus 2, 23)

Nyári műhely augusztus végéig minden kedden és csütörtökön

Első foglalkozás: június 28.

alt
Gyere a nyári szünet idején (is) múzeumainkba!
Minden ten más-más témát dolgozunk fel kiállításainkhoz, változatos és érdekességekkel teli gyűjteményeinkhez kapcsolódóan!
Alkotással, beszélgetéssel, tárlatvezetéssel, kísérletekkel és jó hangulattal várunk keddenként az izgalmas látványraktárba, a Műszaki Tanulmánytárba, csütörtökönként pedig az egykori gyárba, az Öntödei Gyűjteménybe! A foglalkozások 10.00-13.00 között lesznek.

Alkotó Rak-tár-ház - július 12.

Hallottál már a tűzóráról, a hold- és csillagóráról, a napóráról? Hogyan mérték az időt az ókorban? Milyen anyagokkal, eszközökkel figyelhető meg pontosan az idő múlása? Egy szakavatott óragyűjtő mesél nekünk a különlegesnél különlegesebb időmérő eszközökről, melyekből inspirálódva alkotunk az érdekes műszaki eszközök között! Még ha otthon nem is, nálunk szétszerelhetsz egy órát!


XVI. Országos Műszaki Muzeológus Találkozó

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum 2016. szeptember 22-23-án rendezi meg a XVI. Országos Műszaki Muzeológus Találkozót a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumának támogatásával.A konferencia tematikája a műszaki muzeológia XXI. századi kiállítási technikája köré épül fel. Pontos címe meghatározás alatt áll.

A rendezvény tervezett helyszínei: az MMKM Elektrotechnikai Múzeuma (1075 Budapest, Kazinczy u. 21.) és a Műszaki Tanulmánytár (1113 Budapest, Kaposvár u. 13-15.).

A találkozón való részvétel díjmentes. A szállásról a résztvevőknek kell gondoskodnia.

Jelentkezés, további információ, és esetleges előadás bejelentése (június 7-ig): Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. "> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Budapest, 2016. május 25.


alt
Június 4-én Pedál.Liget.Piknik. a Városligetben

Szombaton 14.00 órától Pedál.Liget.Piknik rendezvény lesz a városligeti Királydombon, ahol bringapiac, koncert, látványműhelyek, kerékpáros kiállítók és a Közlekedési Múzeum sátra várják az érdeklődőket. A délután során az is kiderül, hogy mi a Bringológia.

A Közlekedési Múzeum sátrában alkotással, mini-túrával készülünk és együtt felkészítjük a biciklidet a biztonságos közlekedésre!

PROGRAM:
14.00 Bringa piac - Jelentkezz árusítani Te is!
14.00 Piknik start – ha Városliget, akkor piknik – mióta világ a világ. Dj Top Sawyer piknikezős szortimentjével, egyenesen a lemeztáskából
15.00 Kerekasztal: hogyan lesz bringabarát az új Városliget? Meghívottak: Torma Dániel, Magyar Kerékpárosklub; Kilián Zsolt, BIKEPAD auditor; Eisenkammer Károly, Magyar Kerékpársportok Szövetsége; Sághi Attila, műszaki igazgató, Liget Budapest ; Vitézy Dávid, mb. főigazgató, Magyar Közlekedési Múzeum; moderátor: McMenemy Márk
17.00 Riddim Colony koncert
18.30 A Liget Budapest kapcsolódó fejlesztései
19.00 Mi az a Bringológia? (Közlekedési Múzeum)
19.15 Sorsolás
20.00 Zagar koncert

KIÁLLÍTÓK:
Körben Biciklis Ékszerek
Tenshibag
ZAGONDesign
cangira biciklistáska
Felvarrom
Balkantango
AlkatréXerész
Cyclepunk
Recikli Műhely

TOVÁBBI PROGRAMOK:
Greenbox fal - fotózd magad a jövő Ligetében
Közlekedési Múzeum kitelepülése
Bringa felújító látványműhelyek
Útvonalfal – térképen bejelölhető útvonalak ajándékokért
Bringatároló tesztelés

Várunk június 4-én, a Városligetben, a Királydombnál.
A program INGYENES.
Bővebben: https://www.facebook.com/events/1862581567302635/permalink/1863851133842345/


alt
Közlekedési Múzeum a Gyerekszigeten

Június 4-től négy hétvégén keresztül ismét Gyereksziget. Idén a Közlekedési Múzeum különleges ’50-es évekbeli kerékpárokkal és motorkerékpárokkal települ ki a rendezvényre. Június 11-12-én a sátrunkban gyerekprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

Június 11-12. 10.00-18.00 program a Közlekedési Múzeum sátrában:

Az ’50-es évek két keréken
Pillants bele az ’50-es évek kétkerekűinek világába! A Közlekedési Múzeum sátrában megcsodálhatod a korszak néhány kultikus motorkerékpár és kerékpár típusát. Csepel motorkerékpárokkal és biciklikkel várunk.
Vajon te felismered-e a különböző Csepel kerékpártípusokat? Újratervezés - Mátra, Robuszta, Kék csoda. A típusnevek alapján tervezd újra valamelyik Csepel kerékpárt!
A múzeum sátrában különböző újrahasznosítható anyagok (bicikligumi belső, fényvisszaverő matricák, dekorgumi, bőrök stb.) felhasználásával praktikus, és a biztonságos közlekedést (elő)segítő kiegészítőket készíthetsz.
Kerékpártúra- karikatúra. Te hogyan biciklizel? Gyorsan, lassan, görbén vagy nézelődve? Légy karikaturista, rajzold le magad bringázás közben és emeld ki a vicces elemeket!

-         Mikor lesz a program: 2016. június 11-12. 10.00-18.00

-         Programkategória: Családi program

-          Korosztály: 0-99 év


 Megvalósult programok:

Május 21-22.

Múzeumok Majálisa 2016.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert

Sétálj velünk a Majálisra! Vegyél részt elektrodinamikai és elektrosztatikai kísérleteinkben, utazz velünk a századfordulós villamoson, keresd meg Klösz György budapesti panorámaképeit, próbáld ki a sztereonézőt, öltsd fel a kohászok védőruháját, érintsd meg a Lánchidat! A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum sátrában négy budapesti múzeumunk képviseletében várunk: az Elektrotechnikai Múzeum, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár és a jelenleg átépítés miatt zárva tartó Közlekedési Múzeum látványos programjaival, kihelyezett műtárgyaival találkozhatsz.

Programjaink mindkét napon:

A Közlekedési Múzeum századfordulós villamos berendezéssel, kvízzel, képkereső játékkal és a Lánchíd egy darabjával vár benneteket:

Utazási szokások a századfordulón

Vajon hogyan utaztak a századfordulón? Milyen utazási szokások voltak régen? Milyen szabályok vonatkoztak az utasokra? Az eredeti műtárgyakkal (is) berendezett villamos- enteriőrben, különböző korhű eszközökkel, kiegészítőkkel várunk titeket, hogy mókás, elgondolkodtató szituációs játékokkal választ keressünk ezekre a kérdésekre.

Tudáspróba

Töltsd ki a közlekedési- és technikatörténeti kvízt a századforduló jelentős magyar alakjaihoz, találmányaihoz, fejlesztéseihez kapcsolódóan!

 Panorámák a századfordulóból, avagy Klösz György nyomában

Klösz György fotográfus, a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja. Ő fényképezte az első pesti villamosokat, 1885-ben pedig bemutatta az egész Andrássy utat 1:100 léptékű panoráma- sorozatán.

Segíts megkeresni a Klösz György által készített budapesti panorámaképeket! Készítsd el saját panorámádat! Próbáld ki a korhű sztereonézőt is!

Fizika testközelben - május 21. szombat 10.00-18.00

Az Elektrotechnikai Múzeum interaktív, látványos bemutatóival várja az elektrotechnika, a fizika iránt érdeklődőket.

Sétálj velünk a Múzeumok Majálisára! Az Elektrotechnikai Múzeum „Séta az áram útján” programjával a belváros 1893-tól kezdve kiépített elektromos vezetékeinek nyomvonalán haladva, technikatörténeti érdekességeket meghallgatva juthatsz el a Múzeumkertben felállított sátrunkig, ahol:

Egyszerű elektrosztatika és elektrodinamika kísérletekkel, szikrainduktorral várunk, de megismerheted az energiatudatos világítás eszközeit és feltöltődhetsz a Van de Graaf generátorral is.

13.00-14.30    „Séta az áram útján” – A Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel közösen szervezett technikatörténeti sétán megismerhetjük a múzeumnak otthont adó Erzsébetváros, valamint annak Józsefvárossal határos elektrotechnikai emlékeit. Megemlékezünk a villamosenergia-ipar meghatározó alakjairól, felidézzük letűnt korok történeteit, miközben végighaladunk az 1893-tól kezdve kiépített elektromos vezetékek nyomvonalán – az áram útján. Megismerhetjük a több mint 120 éves Telefonhírmondó és a Rádió közös stúdiójának helyét, elhaladunk a Rákóczi úton elhelyezett első ívlámpák emléktáblája alatt. A Károly körúton megtekintjük az egykori – később Merlin Színház néven ismert – Belvárosi Áramátalakító épületét és megismertük létesítésének történetét. Felidézzük az egykori bazársor épületeinek helyeit, melyek fényreklámjai a múzeum udvari homlokzatán tekinthetők meg.

A sétát tartja: Antal Ildikó, technikatörténész, muzeológus, Szűcs László technikatörténész, muzeológus

A séta hossza: 1 - 1,5 óra
Találkozási pont: Elektrotechnikai Múzeum, Budapest VII. ker. Kazinczy u. 21.
Útvonal: Elektrotechnikai Múzeum – Dob utca – Károly körút – Astoria – Rákóczi út –– Bródy Sándor utca –– Múzeum körűt –– Nemzeti Múzeum, Múzeumkert, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum sátra

Időpont: 2016. május 21. 13:00

Jegyár: Helyszínen és elővételben az Elektrotechnikai Múzeumban: 2.000 Ft

Eső esetén a program elmarad!             

12.00 – 18.00  Egy kis kísérletezés! – Egyszerű kísérletek az elektrosztatika és elektrodinamika területéről, influenciagéppel, telefoninduktorral. Érzékelheted elektromos vezetőképességedet, megismerheted az energiatudatos világítás eszközeit és feltöltődhetsz a Van de Graaf generátorral – előadó Dr. Tóth Judit, okl. villamosmérnök

Az öntészet világa - május 22. vasárnap 10.00 – 18.00

Felölthető ruházattal, műtárgyakkal vár a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény kipakolása.

Öntőkanál, kohász kötény, csizma, kesztyű, sisak – vedd fel Te is, hogy megsejtsd, milyen lehet a kohászok munkája!

Tudj meg többet az Unesco díjas selmeci kohász hagyományokról, nézd meg milyen volt a kohászok díszegyenruhája! Készíts foltot a selmeci hagyományőrző grubenre!

Öntöttvas tányér, tintatartó, íróasztali dísz és szobor – a gyűjtemény néhány szép darabját el is hozzunk neked, hogy megismerd, mi mindent őrzünk múzeumunkban. Az Öntödei Gyűjtemény vezetője, Csibi Kinga muzeológus várja az érdeklődőket.

Érintsd meg a Lánchidat! - május 22. vasárnap 10.00 – 18.00

Tudj meg többet a hidakról és beszélgess a Közlekedési Múzeum muzeológusával!

Interaktív „kiállítás”, ahol megérintheted a Lánchíd egy darabját. A budapesti hidakról, az utak és hidak átalakulásáról, elmúlásáról és örökkévalóságáról Domonkos Csaba muzeológus mesél érdekességeket és történeteket. Tudtad például, hogy a 1996-ban a Petőfi híd egész hídszerkezetét megemelték, hogy kicseréljék az egyik beszorult mozgósarut?

  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria