Ugrás a tartalomra

Repüléstörténeti ereklyéket adományozott a Budapest Airport a Közlekedési Múzeumnak

A Budapest Airport és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének köszönhetően a polgári repülés történetének legizgalmasabb ereklyéi a jövőben a múzeum közgyűjteményét gazdagítják majd. A repülőtér üzemeltetője tavaly év végén döntött úgy, hogy több ritkaságnak számító repülőtéri eszközt, műszereket és műalkotásokat a múzeumnak adományoz.

 

Ferihegy első telefonközpontja, egy hetvenes évekbeli tűzbelépő ruha és a jól ismert régi „lapozós” járatinformációs táblák – egyebek mellett ezek az egyedi és egyben nagyon értékes repülőtéri relikviák kerülnek hamarosan a közlekedési közgyűjtemény tulajdonába és szakmai felügyelete alá. A Budapest Airport emellett különböző mérőeszközöket, az irányítótorony valamikori rádiós műszereit, valamint egy használatból kivont tűzoltóautót és egyéb érdekes ritkaságokat adományozott a múzeum részére. A mostani támogatás előzményeként tavaly egy közúti munkálat során előbukkanó húszéves Malév reklámtáblát adományozott a repülőtér a múzeum részére.

 

A megállapodás értelmében a Budapest Airport a régi exkluzív repülőtéri várók hangulatát meghatározó díszítőelemeket is átadja a múzeum számára, beleértve a valamikori kormányvárót díszítő tapétát, bútorokat és különböző műalkotásokat, sőt még a 2. Terminál mennyezetét díszítő nevezetes madárraj installáció fennmaradt részletei is a múzeum tárlatát gazdagítják majd.

 

Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója az adományozás kacspán kifejtette: „Magyarország fővárosának repülőtereként olyan ritkaságnak számító repüléstörténeti ereklyékkel rendelkezünk, amelyek méltó otthonra lelnek majd a Közlekedési Múzeum gyűjteményében. Örömmel tölt el és egyben büszkék is vagyunk rá, hogy hozzá tudunk járulni Magyarország közlekedési történetének dokumentálásához és a repüléstörténelem néhány darabjának megőrzéséhez az utókor számára.”

 

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója köszönetében kiemelte: „Az értékes tárgyak a legjobb kezekbe kerültek, hiszen a világ egyik legrégebbi közlekedési múzeumaként több mint száz éves repülési emlékeket is őriz a Közlekedési Múzeum. A Budapest Airport most felajánlott ereklyéi tehát egy páratlanul értékes repüléstörténeti gyűjteménybe kerülnek. Ezeknek köszönhetően lehetőségünk lesz a repülés világának és a repülőtér működésének emlékeit a lehető legátfogóbban megőrizni, feldolgozni és bemutatni majd az utókor számára.”