Ugrás a tartalomra

A Korbuly család történetéről indított el virtuális kiállítást a Közlekedési Múzeum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János és hozzá kapcsolódóan a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára. A kiállítás soha nem látott részletességgel mutatja be a magyar gyáripar területén elévülhetetlen érdemeket szerzett család történetén keresztül a magyar ipari örökséget. A kiállítás a múzeum honlapján elérhető és a jövőben további értékes dokumentumokkal fog gyarapodni.

„A Korbuly család a magyar közlekedés minden fontos ágazatában jelen volt az elmúlt 125 évben, így fontosnak éreztük, hogy egy ilyen jeles évforduló kapcsán hitelesen bemutassuk ezt az alig ismert történetet. Egy ilyen páratlan családtörténeten keresztül a magyar gyáripar történetének jelentős fejezetei villanak fel a múzeumban, valamint a családi hagyatékban megőrzött és most tudományosan feldolgozott fotók, dokumentumok és tárgyak segítségével a Közlekedési Múzeum virtuális kiállításában.” – mondta el Vitézy Dávid a múzeum főigazgatója.

1878-ban a párizsi világkiállításon Korbuly József újfajta vasúti csapágya kitüntetést kapott, amivel nemcsak a járműgyártás történetében nyílt egy új fejezet, hanem a magyar közlekedéstörténetben páratlan családtörténet is elkezdődött. A Korbuly família tagjai ott voltak az olasz villanyvasutak építésénél, az első világháború végén segítették a Weiss Manfréd csepeli gyárát átállítani civil termékek előállítására, egyúttal részt vettek híres gyártó közúti járműveinek, harckocsijainak, repülőgépeinek és világhírű tolópadjainak megszerkesztésében. A család másik ága a második világháború előtt Kaposváron, a cukorgyár életében játszott fontos szerepet. A második világháború után a Vörös Csillag Traktorgyár világhírű Dutra traktorának főbb konstrukciós megoldásain is a Korbuly család több tagja is dolgozott.

A család tagjainak életrajzát és a hozzájuk kapcsolódó iparvállalatokat ismertető összeállítást több száz fénykép kíséri, többségében olyanok, amelyet korábban még sehol sem láttak napvilágot. Ezen kívül korabeli dokumentumok, kéziratok és három dimenzióban megtekinthető tárgyfotók is megismertetik a család és az egykori magyar iparvállalatok történetét. A kiállításban a magyar személy- és tehergépkocsigyártás, repülőgépek, sőt katonai és mezőgazdasági járművek és üzemek története is megelevenedik. A Múzeum az 1963-ban a Dutra traktor tervezéséért Kossuth-díjat kapott Korbuly János leszármazottjainak bátorítására készítette el az intézmény honlapján elérhető virtuális kiállítást. A múzeum ezúton is hálás a Korbuly család ma élő tagjainak, Korbuly Andreának, Ádámnak, Juditnak, Katalinnak és Magyar Andrásnak akik a projekt megvalósításában rengeteg segítséget nyújtottak.

A munkálatok nem zárultak le, hiszen az elkövetkező hetekben újabb fényképekkel, adatokkal és további háromdimenziós tárgyfotókkal bővül a gyűjtemény. A kutatómunkához és a tudományos feldolgozáshoz a virtuális kiállítás látogatóinak észrevételeit is örömmel fogadjuk.

A Múzeum a virtuális kiállítás és tudományos feldolgozás mellett 2019-ben egy időszaki kiállítással is megemlékezik majd a Korbuly család tagjainak tevékenységéről.

 

A virtuális kiállítás elérhető: http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/