Ugrás a tartalomra

Hírek

Megújult a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum arculata

 • 2017 augusztus 27.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum teljes arculatváltáson esett át. Az új színek, az új logók, az új honlap friss és korszerű intézmény képét mutatják. A közel százhúsz éves és éppen megújuló Közlekedési Múzeum mellett új arculatot kaptak az intézmény műszaki tematikájú kisebb intézményei is. A pályázat eredménye alapján a MITTE Communications készített új arculatot.

Közlekedési Múzeum a Sziget Fesztiválon

 • 2017 július 25.

A Közlekedési Múzeum az idei évben is sikeres kitelepüléssel vett részt a 25 éves Sziget Fesztiválon!

Izgalmas kémiavetélkedő a Vegyészeti Múzeumban

 • 2018 március 08.

„Gyógynövények, az év gyógynövénye a levendula – Bittera Gyula 125 éve született”

Kulturális örökségünk, a lóvasút

 • 2017 december 12.

December 13-án, szerdán került sor a pesti lóvasút-közlekedés megindulásáról és egykori végállomási indóházáról szóló emléktábla avatására. 

A Négyeske avatása Tapolcán

 • 2018 január 04.

A 2017-es év utolsó előtti napján, szombaton került sor a hazai vasútbarátok körében legendás NOHAB flotta zászlóshajója, az M61-004 psz. dízelmozdony, a „Négyeske” avatására az összes, még üzemben álló hazai NOHAB-mozdony részvételével rendezett tapolcai NOHAB-os találkozón. 

Kispolski - A Közlekedési Múzeum gyűjteményének legújabb darabja

 • 2018 január 25.

A Közlekedési Múzeum gyűjteménybővítési stratégiájának keretén belül külön figyelmet szentel a keleti blokk autói számára. A legendás "Kispolski" megszerzése mellett reméljük, hamarosan újabb darabokkal bővülhet gyűjteményünk!

A zugligeti lóvasút és villamos kalandos és szomorú története – HajóHíd Est a Kossuth Múzeumhajón

 • 2017 szeptember 15.

Szeptember 28-án vendégünk, Salamin András, a „Buda-hegyvidéki vasutak” című könyv szerzője segítségével a Zugligeti villamos végállomásának történetét elevenítjük fel. Az est folyamán Darvas Kristóf előadóművész korabeli dalokat énekel saját zongorakísérettel.
A házigazda továbbra is Legát Tibor újságíró, a népszerű „Közlekedik…” könyvek szerzője.

Közlekedésbiztonsági előadások a Tanulmánytárban

 • 2017 október 19.

Az 51/2012 EMMI rendeletében meghatározott alaptantervek előírják mind az általános, mind a középiskolák számára az Életvitel tantárgy keretein belül az életkori sajátosságoknak megfelelő Közlekedésre nevelést. A Safety-Hungary szakoktatói az Országos Rendőr-főkapitányság – Baleset-megelőzési Bizottságával együttműködésben tartanak a fenti rendeletben megfogalmazott elvárásoknak megfelelő közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési előadásokat 2–12. évfolyamos osztályok részére „Biztonságban kétkeréken” címmel, Budapesten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában (1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.).

Év végi nyitva tartás tagintézményeinkben

 • 2017 november 21.

Tagintézményeink nyitva tartása az ünnepek alatt az alábbiak szerint alakul:

Egyedülálló fotódokumentációt tett közzé a Közlekedési Múzeum és a Fortepan

 • 2017 július 27.

1200 eddig soha nem látott, a Közlekedési Múzeum fotógyűjteményéből származó felvétel vált hozzáférhetővé a megújuló Múzeum és a Fortepan képarchívum együttműködésében. A kooperáció célja a korábban alig látott közlekedés- és ipartörténeti értékek tudományos igényességű bemutatása, a páratlan felvételek közkinccsé tétele. A frissen publikált fotók az Óbudai Hajógyár és a Ganz Hajógyár hagyatékából kerültek évtizedekkel ezelőtt a Múzeumba, mostantól pedig – virtuálisan – a Fortepanra. 

Megtekinthető a Közlekedési Múzeum Apponyi-hintója a Fiumei úti Sírkertben

 • 2017 augusztus 08.

A Közlekedési Múzeum páratlan gyűjteményi darabja volt a főszereplője a Fiumei úti Sírkert Múzeumok Éjszakája programjának. Június 24-én, szombaton délutántól tekinthető meg a frissen felújított Apponyi dísz-halottas hintó új és méltó kiállítóhelyén – a Nemzeti Örökség Intézete partnerségének köszönhetően – a Sírkert pavilonjában.

Zeppelin Gróf nyomában – a Brit léghajó-program

 • 2017 október 16.

Kiss László muzeológus előadása a Műszaki Tanulmánytárban, október 25-én.