Ugrás a tartalomra

A Kohászati Múzeum állandó kiállítása Felsőhámorban

Kohászattörténet egy kétszáz éves műemlék épületben, a festői Szinva-völgyben

Helyszín: Kohászati Gyűjtemény, Miskolc (3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22.)

 

A Múzeumban jelenleg csak 20 fő látogató tartózkodhat egyszerre, az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett javasoljuk az előre bejelentkezést!

Bejelentkezés a 30/ 836 47 36 -os számon. Megértésüket köszönjük!

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Kohászati Múzeumban átmenetileg szünetel. 

A múzeum felsőhámori állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét mutatja be az ókortól a 20. század végéig. A vaskohászat történeti fejlődése technológiai sorrendben (vasgyártás, acélgyártás, kovácsolás, hengerlés), négy kiállítóteremben tekinthető meg. A működő modellek, makettek, diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait.

Az állandó kiállítás több kuriózumnak is helyt ad: megtalálhatóak itt a 10-12. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső.

Látogatóink a kiállítás segítségével képet alkothatnak a vasnak az emberi történelemben és a technikai, gazdasági, kulturális fejlődésben betöltött szerepéről és jelentőségéről, valamint arról a nehéz és nemes munkáról, mely az egyes korszakokban a fémek hasznosításához kapcsolódott.