Ugrás a tartalomra

A magyar alumíniumipar 100 éves története

A kiállítás célja, hogy közérthető módon mutassa be az ipartörténet azon szegmensét, mely 30 évvel ezelőtt meghatározó eleme, sőt motorja volt a magyar gazdaságnak.

Helyszín: Alumíniumipari Múzeum, Székesfehérvár (8000 Székesfehérvár, Zombori út 12.)

A kiállítás a teljes vertikumon keresztül kíséri a látogatót. A tárlat izgalmas tematika mentén enged betekintést a magyar alumíniumipar száz évre visszatekintő történetébe – a bauxitkutatást, bányászatot, timföldgyártást, alumíniumkohászatot, félkész – és készárugyártást, valamint a hazai alumínium előállításához nélkülözhetetlen tudományos kutató- és tervezőmunkát egyaránt ismerteti.

Megtalálhatók itt az 1930-as évek eredeti használati alumíniumtárgyai, mérőeszközök, timföld mintavevő készülék, kohókád, rakodó és szállító gépek makettjei, de az esztétikum is képviselteti magát kisplasztikák, plakettek, emlékérmek és egyéb alumíniumból készült műtárgyak képében. Az érdekességek sora még mindig nem ér véget! A kiállításon szemügyre vehető többek között az 1950-es évek bányászegyenruhája, de még Farkas Bertalan magyar űrhajós alumínium ételdobozának másodpéldánya is, melyet hazai kutatóink kísérleteztek ki és állítottak elő. Az állandó kiállítás keretei között látogatóink eredeti dokumentumokat, korabeli fotókat és iratokat, valamint műszaki-technológiai folyamatábrákat is megtekinthetnek.

Mindemellett igazi kuriózum egy bauxitbánya mesterséges, de élethű módon kiképzett fejtésvágata. A bauxittal beborított vágaton áthaladva a bauxitbányászat néhány jellegzetes kézi eszközével ismerkedhetünk meg.