Ugrás a tartalomra

Budapest a Dunáról. Képek a budapesti hajózás 200 évéből

Az elmúlt kétszáz év fővárosi hajóközlekedésének legérdekesebb pillanatait villantja fel a Közlekedési Múzeum új, „Budapest a Dunáról. Képek a budapesti hajózás 200 évéből” című időszaki kiállítása. 1820 nyarán a Carolina, az első, személyszállításra is alkalmas gőzhajó megkezdte működését Buda, Pest és Óbuda Duna-partja között. Ennek évfordulója a fővárosi tömegközlekedés nyitányának is tekinthető.

Helyszín: Kossuth Múzeumhajó, Budapest (1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton)
IDEJE: 2020.09.23 –

A tárlat a CAROLINA gőzhajó 1820-as úttörő vállalkozásához kapcsolódva tekint végig a hajózás fővárosi közösségi közlekedésben betöltött szerepén.

 

Az új kiállítás a múzeum gazdag fotóanyagának és hajómodelljeinek segítségével idézi fel Budapest és a Duna sokszínű kapcsolatát, kereken két évszázad eseményein keresztül követi végig a fővárosi hajózás hatásait Budapest életére, dunai látképére és mindennapi közlekedésére. Megtudhatjuk, mik voltak az irodalmi alkotásokban is visszaköszönő “propellák”, melyek voltak a legjellemzőbb hajótípusok a városon belüli forgalomban, kik használták ezeket a járatokat, vagy éppen azt, hogy mikor jelent meg a dunai turizmus Budapest életében.

A kiállítás 2020. szeptember 23-tól látogatható a Kossuth Múzeumhajón (1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton). Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a kiállítást maszkban tekintsék meg és a járványügyi helyzetre való tekintettel kísérjék figyelemmel, illetve tartsák be a szükséges óvintézkedéseket.

 A Kossuth Múzeumhajón található kiállításunk vasárnaptól - csütörtökig 12:00 – 17:00 óráig, pénteken és szombaton 12:00 – 22:00 óráig látogatható.