Ugrás a tartalomra

Tagintézményeink

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Budapest

Északi Járműjavító Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Budapest Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest
Műszaki Tanulmánytár, Budapest Alumíniumipari Múzeum, Székesfehérvár Kohászati Gyűjtemény, Miskolc Vegyészeti Múzeum, Várpalota

Kedves Látogatóink!

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény műszaki okok miatt jelenleg zárva tart.

Köszönjük megértésüket!

 

 

 

Van egy szemet gyönyörködtető hely a budai Vízivárosban, ahol több mint száz évet léphetünk vissza a történelemben. Jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatú, 19. századi gyárépület húzódik meg szerényen a Bem József utcai régi bérházak tövében, modern üvegpaloták szomszédságában. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még a 60-as években is működött az öntöde. E falak között gyártották egykoron – Ganz szabadalma alapján – a világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket, s itt dolgozott a bajor Mechwart András mérnök is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik. Az épületben 1964-ig folyt a termelés, mikoris leállították a gyárat, az épületet pedig Buda első ipari műemlékévé nyilvánították. A helyreállítás után e falak között, 1969-ben nyílt meg Közép-Európa első öntészeti múzeuma.

A csarnokban, közel 160 éves, csodás fa tetőszerkezet alatt teremtő és teremtmény újra találkozik: gigantikus üstök, súlyos, de kecses forgódaruk és egy óriás kupolókemence fogják közre az öntészet remekeit. A praktikum és az esztétikum egyaránt megjelenik e tárgyakban: ágyúk, lámpatestek, hajózási és autós alkatrészek, vasalók, kerekek, forgólapátok és kilincsek sokasága mellett a látogatók egyaránt megcsodálhatják a 19. század művészi öntöttvas tárgyait. A század öntöttvas-művességét bemutató gyűjteményben hajszálfinom öntésű, fenséges és ritka dísztárgyak mutatják be a korabeli európai művészi vasöntést.

Igazi kuriózum a múzeum csarnokának elejében található „zengő öntvény” minigyűjtemény. A különböző anyagokból öntött harangok alkotta körben a látogatók maguk is megszólaltathatják a kiállított darabokat.

Megközelíthetőség:

A múzeum könnyen elérhető a fonódó villamos Bem téri megállójából (19, 41) vagy a rakparton közlekedő buszokkal (11, 111, 109). A Margit körút irányából az épület a 4­–6-os villamosok, illetve a 91 és a 191 jelzésű buszok segítségével közelíthető meg, valamint a H5 jelzésű HÉV-vel (rövid séta a Margit híd budai hídfő megállójától).

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Budapest

Kapcsolat

1027 Budapest, Bem József utca 20.

e-mail: ontode@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: +36 30 693 34 08 (Nyitvatartási időben hívható)

Kedves Látogatóink!

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény műszaki okok miatt jelenleg zárva tart.

Köszönjük megértésüket!