Ugrás a tartalomra

Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle

A Szemle a Közlekedési Múzeum tudományos szaklapja, amelyben érdekes tanulmányok közreadása mellett évről évre meg tudjuk mutatni a nálunk folyó kutatások eredményeit is a nagyközönség számára. 

A Szemlében a történettudomány eszközeivel mutatjuk be a közlekedés-, és technikatörténet egy-egy fontos tematikáját. Szerkesztési alapelveit interdiszciplináris szemlétet jellemzi.

A 2020 decemberében megjelent Szemle a harmadik szám, amely a trianoni szerződés 100. évfordulója okán annak közlekedést érintő következményeivel foglalkozik. Ez az esemény ugyanis döntően átformálta a magyar közlekedést.

A kötet szerzői között megtaláljuk múzeumunk több munkatársát, köztük Zsigmond Gábor főigazgató-helyettest, de a könyvben Balogh-Ebner Márton, Cseh Valentin, Domonkos Csaba, Gidó Csaba, Hevő Péter, Horváth Csaba Sándor, Kalocsai Péter, Tóth Bálint, Pelles Márton, valamint Péterffy-Cserháti Katalin egy-egy tanulmánya is megjelent.

A szakmai színvonalat olyan kitűnő szaklektorok biztosították, mint Dr. Ablonczy Balázs, Dr. Frisnyák Zsuzsa, Dr. Honvári János, Dr. Kaposi Zoltán, Kloska Tamás, Dr. Nagy Ágnes, Dr. Szelke László, vagy Dr. Vajda Barnabás. A kiadványt Balogh-Ebner Márton és Dr. Zsigmond Gábor szerkesztette.

A kötetet Webshopunkban lehet megvásárolni, és azt biztonságosan, kényelmesen kiszállítjuk.

 

A Közlekedés- és Technikatörténeti Szemlének második, 2019-es száma az év eredményeit, a járműrestaurálásokat, amelyeken gőzerővel dolgozunk, valamint tudományos kutatásainkat mutatja be részletesen.

A kötet múzeumunk munkatársainak tanulmányait tartalmazza is tartalmazza ezek mellett, és olyan témákat dolgoz fel, mint pl. a Boráros téri híd megépítésének előtörténete, a merev testű léghajók hőskora és a magyar Schwarz Dávid szerepe a repülésben, az első dunai utazások Bécsből Konstantinápolyig, vagy a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet egykori állami közlekedésfejlesztési beruházásként történő értékelése.

De a tanulmányokból az olvasó többet megtudhat a vasút sztahanovista mozgalmairól és a vasúti propagandáról, vagy a legendás Ford T-modell magyarjairól is. A kiadvány a tanulmányok közlése mellett betekintést nyújt a múzeumban folyó szakmai munkába is, és részletesen bemutatja a volt Északi Járműjavító területén létrejövő új múzeum fejlesztésének eddigi mérföldköveit, a gyűjteményfejlesztési és restaurálási program legújabb darabjait, a múzeum digitalizálási eredményeit, programjait, kiállításait és részletes interjút olvashatunk a frissen restaurált Ikarus 66-os, (Faros) megújításáról is, ami az új múzeum elsőként elkészült műtárgya.

A 2019-es Szemle tartalomjegyzékét az oldal alján lehet letölteni.

 

A Szemle első, 2018-as száma szintén kutatási eredményeinket ismerteti, egyebek mellett olyan témákat dolgoz fel, mint a magyar gőzhajózás hőskora, a hazai autósport története, a Rákóczi híd megépítésének előzményei, a repülőnapok jelentősége, vagy éppen Balázs Mór élete és műve.

A Szemle 2018-as, első száma teljes terjedelmében ingyenesen elolvasható alább, közlési útmutatónk és a 2021-es kiadvány absztrakt sablonja pedig az oldal alján látható. 

 

Letölthető dokumentumok