Öntödei Múzeum
Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (1027 Budapest, Bem József. u. 20.)

alt

Van egy szemet gyönyörködtető hely a budai Vízivárosban, ahol több mint száz évet lépünk vissza a történelemben. Ez a hely egy jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatú régi gyárépület, mely szerényen húzódik meg régi bérházak tövében, modern üvegpaloták szomszédságában. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még a ’60-as években is működött az öntöde. E falak között gyártották egykoron - Ganz szabadalma alapján - a világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket, s itt dolgozott Mechwart András is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik. E falak között 1969-ben nyílt meg itt Közép-Európa első öntészeti múzeuma.
Az állandó kiállítások Ganz Ábrahám és Mechwart András munkásságát, az eredeti öntödei berendezéseket és a magyar öntészeti emlékeket mutatják be.

Június 14-én a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény kiállításai technikai okok miatt csak 10.00 – 12.00 óra között látogathatók.

Június 15-től új időszaki kiállítással várjuk a látogatókat. A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad ugyanis otthont annak a vándorkiállításnak, mely Bíró László munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét öleli fel.


Telefon: +36 1 201 43 70, +36 30 693 34 05, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria